Mezhabadan dönüşen bir park!

Mezhabadan dönüşen bir park!

KAZANANLAR: 04
Parc de la Villette


Konum: Paris / Fransa
Mimar: Bernard Tschumi


Parc de la Villette, Fransa'nın başkenti Paris'te yer alan büyük bir park, 55 hektarlık bir alanı kaplayan bir rekreasyon ve kültür kompleksidir.


Parc de la Villette, eski bir endüstriyel alanın dönüştürülmesiyle oluşturuluyor. 19. yüzyılda kurulan ve 1974 yılında kapanan Villette İnek Pazarı'nın bulunduğu alana inşa ediliyor. Parkın tasarımı, ünlü mimar Bernard Tschumi tarafından yapılıyor.


1982'de başlatılan bir yarışma sonucu ortaya çıkan parkın bulunduğu alanda, inşaattan önce terkedilmiş bir mezbaha bulunuyor. Parc de la Villette şehrin yeniden kalkınması kapsamında parka dönüştürülüyor. Açılan yarışmaya, Rem Koolhaas (OMA), Zaha Hadid, Jean Nouvel gibi dünyaca ünlü mimarlarda katılıyor. Bernard Tschumi'nin projesi 470 katılımcı arasından seçilen proje oluyor.


Parkta birçok etkinlik alanı, bahçe, tiyatro, konser mekanları, müzeler, sergi alanları, spor alanları ve açık hava aktiviteleri için geniş alanlar bulunuyor.


Parkın en dikkat çeken yapısı, "La Géode" eğimli bir yüzey üzerinde yer alıyor. IMAX sinema salonu ve bir bilim müzesini barındıran küre şeklindeki bu yapı, parkın sembollerinden biri haline geliyor.


Tschumi'ye göre park, ziyaretçilere verdiği referans noktalarıyla birbiri içinde gizlenmiş birden fazla organizasyonu barındıran ve ziyaretçilere özgürlük duygusunu tattıracak bir etkileşim ve etkinlik durağıydı.