MVRDV tarafından dönüştürülen temsili yapı: Tiran Piramidi

 MVRDV tarafından dönüştürülen temsili yapı: Tiran Piramidi

Tiran Piramidi, Arnavutluk'un başkenti Tiran'da eski bir müze olarak inşa ediliyor. Yapı, ilk olarak 1988 yılında müze olarak hizmet vermeye başlıyor ve Komünizmin çöküşünden sonra 1991 yılında konferans merkezi, 1999 Kosova Savaşı sırasında ise NATO üssü olarak kullanılıyor. 2018 yılında, Tiran'da bulunan gençlere bilgisayar programlama, robot bilimi ve start-up konularına odaklanma fırsatı sunan Yaratıcı Teknolojiler için bir gençlik BT merkezi projesi olan "TUMO Tiran Merkezi" duyuruluyor. MVRDV tarafından yeniden tasarlanan ve restore edilen yapı, Mayıs 2023'te halkın kullanımına açılıyor.


Pek çok vatandaş için Piramit, eski rejime karşı kazanılan zaferin sembolü olarak görülüyor. MVRDV'nin tasarımı, binanın geçmişini geri kazanma fikrinden ilham alıyor. Diktatörün ölümünden sonra, zarar görmüş bu yapının eğimli kirişleri artık Tiran'daki gençler için buluşma noktası haline geliyor. Eğimli kenarlarda yükselen merdivenler, her yaş grubundan insanın binanın zirvesine çıkmasına olanak tanıyor. Batı tarafında ise merdivenlere çıkma imkanı olmayanlar için bir asansör, Piramit'in tepesine ulaşım sağlarken, bir diğer yapı elemanı da insanların eğimli bölümlerde riske girmeden aşağı kaymasına imkan veriyor.


Piramit artık yeni bir parkın içinde büyük bir açık hava heykeli olarak hizmet veriyor. Bu park ve heykel, gençlerin çeşitli teknoloji konularını ücretsiz olarak öğrendiği kafeler, stüdyolar, atölyeler, start-up ofisleri, festivaller ve derslikler gibi renkli kutuların içinde ve çevresinde bulunuyor. Binanın eğimli cephelerine eklenen basamaklar sayesinde, Arnavutluk halkı eski diktatör tarafından yaptırılan eserin tam anlamıyla her köşesini gezebiliyor.


MVRDV'nin kurucu ortağı Winy Maas, "Tiran'daki gençlerin Piramit'in her yerinde yürüdüğünü ilk gördüğümde, sembolizmden ve iyimserliğinden derinden etkilendim" diyor. “Bu yapının Arnavut halkının yoksulluk içinde yaşadığı bir dönemde komünist devletin şimdiye kadar gerçekleştirdiği en pahalı bina olduğunu aklımızda tutarak, dönüşüm sürecinde diktatörlüğü yücelten tüm sembolleri kaldırdık. Ziyaretçilerin binanın karanlık geçmişinin de farkında olması için orijinal detayların bir kısmını muhafaza ettik."


@mvrdv
📸: @ossipvanduivenbode