Ontario'da 130 metrekarelik prefabrik ev

Ontario'da 130 metrekarelik prefabrik ev

Toronto merkezli Workshop Architecture Inc, Ontario'da açık bir prefabrik ev tasarladı. 130 metrekarelik alana sahip olan bu yapı "Bitmemiş Ev" adını taşıyor. 2 yatak odası ve 2 banyosu bulunan ev, iç kısmında mavi boyalı unsurlara ve ziyaretçiler için konaklama işlevi gören esnek alanlara sahip. İç mekandaki tamamlanmamış görünüm, bütçe kısıtlamaları ve "konfor, dayanıklılık ve düşük enerji kullanımı" hedeflerine ulaşmak için malzemelerin azaltılmasından kaynaklanıyor.


Ev, özel girişi olan bir süit içeriyor; burada biri kobalt mavisi sürgülü kapıyla geri kalan alandan ayrı bir banyo ve mini mutfak bulunuyor. Ayrıca asma kat, ziyaretçileri ağırlamak için yatak odalarına dönüştürülebilecek şekilde tasarlanıyor.


Yaşam alanı uzun ve doğrusal bir düzende yer alıyor; duvara entegre edilmiş açık mavi bir mutfak, karşısında oturma alanı ve sonunda bir veranda bulunuyor. Sürgülü kapı, mavi dolaplar ve beyaz-mavi çinilerle kaplı, süit odanın mini mutfağına ve banyosuna açılıyor. Üst ve asma katta ek uyku alanı olarak kullanılabilen bir ev ofisi ve çalışma odası bulunurken, ısı pompası gibi olanaklar arka duvara yerleştiriliyor.


Workshop Architecture'a göre, evin sera gazı kullanımını yüzde 90 azaltacak şekilde optimize edildi. Duvarlar saha dışında prefabrike edildi ve yalıtım, iç duvar yapısının açıkta bırakılabileceği bir şekilde dış tarafa, nem bariyerinin karşı tarafına yerleştiriliyor. Üç camlı çam ve alüminyum kaplı pencereler, oturma alanları, masa ve tezgah olarak kullanılabilen eşikler oluşturmak için duvarların derinliklerine yerleştiriliyor.


Ev, gaz bağlantısı olmadan kullanılıyor. Nem yönetimi ile çok az elektrik için bir ısı pompası, LED ışıklar ve enerji geri kazanım vantilatörü kullanıyor. Güneş enerjisi altyapısı, sıcak su ve elektrik için gelecekte eklenebilmesi adına eve dahil ediliyor. Yatak odalarına, oturma odasına ve verandaya tavan vantilatörleri yerleştirilerek kışın sıcak havanın aşağıya doğru hareket etmesi, yazın ise ısı ve nemi azaltmaya yardımcı olunması sağlanıyor.


@workshoparchto
📸 @norsworthyscott