Osaka'da özel bir çalışma evi: İstanbul House

 Osaka'da özel bir çalışma evi: İstanbul House

EV 32
Proje: İstanbul House
Proje Ofisi: Kazuya Morita Architecture Studio
Konum: Japonya


Shelf-Pod, Japonya'nın Osaka ilinde bulunan özel bir çalışma evi olarak öne çıkıyor. Müşteri, İslam tarihi konusunda geniş bir kitap koleksiyonuna sahip olduğundan, depolama ve sergileme için maksimum kapasiteye sahip bir yapı istiyor.
Tasarlanan yapı, 25 mm kalınlığında lamine çam ağacından yapılan kitap raflarıyla donatılıyor. Her raf, 360mm yükseklik, 300mm genişlik ve 300mm derinlik ölçülerinde yapılıyor. Mimari unsurlar, bu raf ölçeği esas alınarak İslam Mimarisi ile uyumlu bir şekilde tasarlanıyor. Bu yapısal sistem, büyük miktarda kitap depolama imkanı sunmanın yanı sıra esnek zemin seviyelerine olanak tanıyor.
Yapının görüntüsü, Japon ahşap işçiliği Kumiko'dan esinlenerek tasarlanıyor. Depreme karşı dayanıklılık için kontrplak levhalar kullanılıyor. Prefabrik ahşap çatı panelinden oluşturulan piramit şeklindeki çatı, caminin kubbesini andıran bir görünüm sunuyor.
Dış duvarlarda geleneksel Japon deposu Dozou'nun inşaat teknikleri kullanılıyor. Bambu ağ duvarı, kafes yapıya tutturulmuş ve kil ve saman karışımı mala ile kaplanıyor. Kırmızı sedir paneller ve iç kil duvarlar ise yapıyı tamamlıyor.
Duvarlarda Arapça İslam kaligrafisi kullanılıyor, ancak dili Japonca. Ana yazı Japoncada "kun-pu-tei" olarak "İstanbul evi" anlamına geliyor.


📸 1-2-3 Nobutada Omote
4-5-6-7 Shinichi Watanabe – Ichiro Sugioka