Rem Koolhaas tarafından tasarlanan Avusturya Alp’lerindeki konut yapısı

Rem Koolhaas tarafından tasarlanan Avusturya Alp’lerindeki konut yapısı

Hollandalı ünlü mimar Rem Koolhaas tarafından tasarlanan 4 katlı beyaz ev, Avusturya Alp'lerindeki Zell gölü kenarında yer alıyor. Office of Metropolitan Architecture'ın (OMA) kurucusu ve Harvard Üniversitesi'nde kentsel tasarım ve mimarlık profesörü olan 78 yaşındaki mimar evin planını, yokuş yukarı tırmanıyor gibi görünen 3.000 metrekarelik köşeli beyaz bir yapı olarak hayata geçiriyor.


İmar kanunu, tepeye doğru inen eğimli çatıya sahip 4 metre genişliğinde bir yapı öneriyor. Ancak yerin altında bir miktar ilave hacme izin verildikten sonra mesele, alanın ilgi çekici yerleri olan gün ışığı ve manzara koşullarının yeraltında nasıl değerlendirileceği oluyor.


Tüm katlar, tamamen yeraltına uzanan sürekli bir merdivenle birbirine bağlanıyor. Evin beyaz beton dış cephesi çevresiyle dinamik bir ilişki oluştururken, yazın ise yeşil tepeleriyle keskin bir kontrast sağlıyor.


Şehirden bakıldığında ev başlangıçta yamaçtan çıkan beyaz bir mermere benziyor ve kışın kar yağdıktan sonra neredeyse görünmez hale geliyor. Yapı, dar bir yol boyunca iki alçak Alp tarzı bina arasında yer alan, 12 metrenin biraz üzerinde genişliğe sahip dik bir araziyi kaplıyor ve kütlesi bir buzdağı gibi yamaca gömülüyor.


Evin beyaz betonu, yer üstünde kaliteli porselen gibi görünen ve hissettiren parlak bir yüzeye sahip.
4 katlı bu yapıda; büyük, aynalı bir kapı en üst kattan girişi sağlıyor. Bu kat, dışarıya bakan açık bir alan olarak tasarlanmış olup, testere dişli çatı pencereleriyle kaplı konsollu bir terasa sahip. Yatak odası girintisi bir perde ile ayrılıyor ve banyo malzemeleri manzarayı engellemeyecek şekilde zemine gizleniyor. Şeffaf reçine karolar, doğal ışığın birinci kata ulaşmasını sağlayarak ailelerin daha samimi bir alanda toplanmasına olanak tanıyor. Daha aşağıda, doğrudan manzaraya açılan çift yükseklikte bir oturma odası ile bitişik iki misafir odası yer alıyor. En alt kat, evin sokakla bağlantısını düzenliyor ve kayak malzemeleri için bir depolama alanı içeriyor.


-Avusturya Evi
-Konum: Zeller See, Avusturya


@rem.koolhaas & @oma.eu
📸: @pernilleloof, @thomasloof