Sou Fujimoto imzalı NA Evi

Sou Fujimoto imzalı NA Evi

NA Evi, Sou Fujimoto tarafından, bir ağacın üzerinde yaşama fikrinden esinlenerek tasarlanıyor.


Tokyo'da yaşayan genç bir çift için tasarlanan evin içerisine 21 farklı döşeme plağı ekleniyor. Tamamı farklı yüksekliklerde olan bu döşemeler, ev içinde yaşam deneyimini, bir ağacın değişik yükseklikteki dallarına benzer şekilde farklı bir boyuta taşıyor.


Zemin plakalarının hemen hemen mobilya ölçeğinde yapılması, yapının dolaşım, oturma ve çalışma alanları gibi birçok işlevi desteklemesine olanak sağlıyor. Her zemin plakası sabit ve hareketleri basamaklar da dahil olmak üzere çeşitli merdivenlerle birbirine bağlanıyor. Mahremiyet sağlamak amacıyla, bazı bölmelere perdeler yerleştiriliyor.


NA Evi'nde, sirkülasyon için özel olarak tasarlanan merdivenler ve düzlemler arasındaki kot farklarından kaynaklanan küçük aralıklar, aynı zamanda kullanıcıların oturabileceği ve yatabileceği alanları oluşturarak mobilya işlevi görüyor.


Son olarak Sou Fujimoto şunları söylüyor; "Beyaz çelik çerçeve strüktürün kendisi bir ağaçla benzerlik göstermiyor. Ancak bu mekânda yaşanan hayat ve deneyimlenen anlar, bir zamanlar ağaçlarda yaşayan kadim atalarımızın deneyimlediği zenginliğin çağdaş bir uyarlamasıdır. Bu, şehir, mimari, mobilya ve beden arasında bir varoluştur ve aynı şekilde doğa ile yapaylık arasındadır."


@sou_fujimoto
📸: @iwanbaan