Spiral kabuğuyla dikkat çeken kütüphane yapısı

Spiral kabuğuyla dikkat çeken kütüphane yapısı

HCCH Studio, Çin'in Zhejiang Eyaleti'nde yerel topluluğa hizmet verecek bir konsept kütüphane tasarladı.

Tuğladan spiral bir kabukla dikkat çeken yapı, yaklaşık 10 metre çapında ve 5 metreye kadar yüksekliğe sahip olup, yüksek çim alanın içine yerleştiriliyor.

Yapı, geleneksel duvarcılık yöntemleri yerine yerinde dökülmüş kırmızı tuğlalar kullanılarak inşa ediliyor ve iki yarım daire şeklindeki tasarımıyla, sürekli bir yüzey oluşturuyor.

Tasarım seçimi, iç ve dış mekan arasındaki sınırları bilinçli bir şekilde belirsizleştiriyor. İç mekân, üst kısımdaki bir açıklıktan gelen doğal ışıkla aydınlatılırken, duvarlardaki küçük delikler ziyaretçilere, akrilik toplar içindeki metni okuma imkanı tanıyarak zihin ve doğal çevre arasındaki bağlantıyı güçlendiriyor.

Tuğlaları çift kavisli yüzeye etkili bir şekilde yerleştirmek, inşaat sürecinde HCCH Studio ekibi için zorluk teşvik ediyor. Delikli çelik plakalar, çerçeve işlevi görüyor; tuğlaların yerleştirilmesine rehberlik ediyor ve daha sonra yüksek dayanımlı betonla dolduruluyor. Bu malzemeler bir araya gelerek yapıyı oluşturuyor.

Radyal sürekliliği sürdürebilmek adına, 12 farklı genişlikte kullanılan tuğlalar, UV ızgarası boyunca stratejik bir şekilde yerleştiriliyor. Ortaya çıkan kabuk, istiflenmiş ve birbirine kenetlenen duvar işçiliğinden etkilenen basit bir inşaat mantığın ifade ediyor.

Kütüphane, çağdaş bir alan olarak beden ve zihin için hizmet verirken, ziyaretçileri okuma ve düşünme aracılığıyla daha geniş bir çevre ile etkileşime geçmesini sağlıyor.

@hcchstudio
Fotoğraflar: @qzhuphoto