Taş, tuğla ve ahşabın uyumu!

Taş, tuğla ve ahşabın uyumu!

Barselona stüdyosu Twobo ( @twobo_arquitectura ) tarafından, mimar Luis Twose ile işbirliği içinde geliştirilen bu proje, temellik arayışı ve bu akiferin (önemli miktarda suyu depolayabilen ve taşıyabilen geçirimli jeolojik birimler) hayati rolüne olan saygısını gösteriyor.


Aigües de Vilajuïga Kompleksi, 1904'ten beri akışı durmayan, yeraltında akan suyun varlığıyla özdeşleştiriliyor. Arazideki kuyular ve binalar, bu yeraltı dünyasının bir yansıması olarak gösteriliyor.


Projenin fabrika tesisatlarının, kuyuların, depolama tesislerinin montajı ve yeni eğitim tesisleri, sergi showroomları ve ofis alanlarının inşa edilmesi gibi görevleri bulunuyor. Taş, tuğla ve ahşap gibi malzemelerle gerçekleştirilen ve geleneksel ile çağdaş arasında ahenkli bir bağ kuran iki farklı yaklaşım net bir şekilde anlaşılıyor.

Bahçenin ortasında, selvi ağaçlarından bir duvarın arkasına gizlenmiş, altı metreden fazla yere batmış büyük, dairesel bir sal bulunuyor. Bu salın varlığı suya yaklaşmak için bir imkan tanıyor.


Paylaşımımızı, proje ekibinin Aigües de Vilajuïga Kompleksi için yaptığı yorumlarla tamamlıyoruz: “Yüzeyde, mekanın atmosferini korumak için daha fazla inşa gerçekleştirmemeyi tercih ediyoruz. Zamanın unuttuğuna ve belki de bu nedenle geriye kalanlara değer vermeyi önemsiyoruz. 1800'lerden kalma eski bir çiftlik evi, birkaç küçük ahır, modernist bir bina... Bunları temizledik, düzenledik, keşfettik ve her detayına aşık olduk. Yeraltında farklı bir şekilde hareket ediyoruz: suya yaklaşma, yerin derinliklerine girme, alçalma, alanın ortasındaki suyu keşfetme, kelimenin tam anlamıyla görünmezi görünür kılma deneyimini hissetmek istedik".


Fotoğraflar: JOSÉ HEVIA