Terası ve malzeme kullanımıyla öne çıkan konut tasarımı

Terası ve malzeme kullanımıyla öne çıkan konut tasarımı

Castleton Vermont'ta yer alan A-Frame, Bomoseen Gölü kıyısında konumlanmış bir konut. Proje, gölün batı tarafında, güneye bakan bir noktada yer alırken, doğu ve batı kıyılarını birbirine bağlayan araç köprüsüne komşu bir alanda bulunuyor. Binanın yerleşimini ve konfigürasyonunu etkileyen temel kısıtlamalar arasında, çeşitli sulak alanlar ve göldeki çeşitli faktörler bulunuyor.


Konut, göl manzarası, göl kıyısına erişim ve garaj erişimi için özel olarak tasarlanıyor. Plan, iki ayrı yaşam alanına bölünüyor, böylece konut sakinlerine en iyi konfor ve fonksiyonellik sunuluyor.


Proje kavramsal olarak, minimalist göl kampı arketipinden ilham alıyor: yüzyılın ortasındaki A-Frame. Bu ikonik form, kompakt, tekil ve dik eğimli çatısıyla biliniyor. Yeniden tasarlanmış olarak, üç A-çerçeve yapısı iç içe geçmiş bir şekilde bir araya getiriliyor. İki A çerçevesi, 40 derecelik bir kesişme noktasında birleşirken, üçüncüsü bu uzatılmış formun bir ucuna dik olarak yerleştiriliyor. Çatı sistemi bir bölüm boyunca sökülerek, ikinci kattaki ortak açık teras alanı üzerinde A şeklinde ahşap bir kaplama olarak ortaya çıkıyor.


A-Frame, güneydeki doğal ışığı ve göl manzaralarını optimal bir şekilde yakalamayı hedefleyen bir konsepti temsil ediyor. Yapı, eğimli bir beton levhanın üzerine yerleştiriliyor.
Formun büyük bir kısmı, şantiye dışında inşa edilen ve vinçle bağlanan prefabrik çatı panellerinden oluşuyor. Bu yaklaşım, inşaat sürecini hızlandırmak ve atıkları en aza indirmek amacıyla benimseniyor.


Ana yaşam alanı, ikinci katta doğal havalandırma ve aydınlatmayı sağlamak amacıyla panjur içeriyor. Dış ahşap çıtalar, güneye bakan pencereler için gölgeleme sağlarken, kuzey cephesinde pencere açıklıkları en aza indiriliyor. Kış aylarında, etkili bir gaz sobası ek ısıtma sağlıyor ve tüm evi kapsayan HRV sistemi aracılığıyla mekanik olarak temiz hava değişimi gerçekleştiriliyor.