Ünlü heykeltraş ve sanatçı Richard Serra aramızdan ayrıldı..

Ünlü heykeltraş ve sanatçı Richard Serra aramızdan ayrıldı..

Ünlü heykeltıraş Richard Serra bugün aramızdan ayrıldı..


1938 doğumlu Amerikalı heykeltıraş ve sanatçı Serra, genellikle mekana özgü peyzaj ve mimari ortamlar için ürettiği büyük ölçekli metal çalışmaları ve açık hava yerleştirmeleri ile tanındı. Çelik plakalar ve eğri formlarla çalışan sanatçı, mekan algısını en özgün yorumlarla ortaya koyan isimlerden biri olarak karşımıza çıktı.


Richard Serra, Berkeley California Üniversitesi'nde İngiliz edebiyatı okudu. Lisans derecesini Kaliforniya Üniversitesi, Santa Barbara'dan aldı ve bu süreçte önemli duvar ressamları olan Rico Lebrun ve Howard Warshaw ile tanıştı. O dönem geçimini çelik fabrikalarında çalışarak sağlayan Serra, endüstriyel malzemelerle de erken yaşta tanıştı ve bu durum sanatsal yönelimini de şekillendirdi. Yale Üniversitesi'nde eğitimine devam ederek Sanat Tarihi alanında lisans ve yüksek lisans derecelerini aldı. Yale bursuyla Paris'e gittiğinde besteci Philip Glass ile tanıştı ve Constantin Brâncuși'nin stüdyosunu keşfetti; her ikisi de çalışmalarını derinden etkiledi. Avrupa'da geçirdiği süre, resimden heykele geçişini hızlandırdı. Serra'nın erken sergilerinde deneysel malzemelerin kullanılması, onun Arte Povera hareketine katılmasına yol açtı.


Yapılı çevre ve kullanıcıyla doğrudan ilişki kuran çalışmaları, uluslararası camiada büyük yankı uyandırdı. Hem kentsel hem de doğal peyzajlardaki büyük ölçekli eserleri, halkın sanatla etkileşimini yeniden şekillendirdi. Minimalist çerçevedeki çalışmaları arasında “Tilted Arc" ve "Sequence" öne çıkan eserleri arasında oldu.


__


Richard Serra, a famous sculpture, passed away today.


Born in 1938, American sculptor and artist Serra was known for his large-scale metal works and outdoor installations, often for site-specific landscapes and architectural environments. Working with steel plates and curved forms, he was one of the most original interpreters of the perception of space.