Vaziyet planında açılı yerleşen kütle

Vaziyet planında açılı yerleşen kütle

Peru'nun Trujillo şehrinde, bir dağın zirvesinde konumlanmış olan bu ev, mimar Elmer Gutierrez tarafından tasarlanıyor. Ev, yeryüzünden yükselen bir taş kaplama hacmi tarafından kuzeybatıya doğru şekillendiriliyor. Bu hacim, peyzajla uyum içinde olan doğal ışığı mekanlara yönlendiren ve binanın dış çevresiyle mükemmel bir ilişki kurmayı hedefleyen stratejik açıklıklarla tasarlanıyor.


Yapı, iki ana bölüme ayrılıyor: özel ve sosyal alanlar. Ana girişten her iki bölüme de erişim sağlanıyor. Özel bölümde, ana yatak odası bulunuyor. Bu odada lavabo ve dolap entegre edilmiş olup, ayrıca duş ve tuvalet kullanımlarını daha fazla mahremiyet sağlamak amacıyla iki küçük bağımsız odaya ayırıyor. Ek olarak, misafirler için kullanılabilen bir odanın da bulunduğu özel oturma odası olarak kullanılabilecek bir alan yapılıyor.


Kamusal hacim, tek bir alanda yemek odası ve mutfağı birleştiriyor. Ayrıca, bu alanın bir parçası olarak çamaşırhane ve küçük bir depo bulunuyor. Özel alan doğu tarafında konumlanıyor ve yerel taşlarla kaplanıyor, bu da duvarların termal kütlesini artırıyor. Bu strateji sayesinde, gündüzleri yüzey radyasyonu emiliyor ve depolanıyor, ardından gece saatlerinde bölgedeki sıcaklığın önemli ölçüde düştüğü zamanlarda iç mekana yayılıyor.


Fotoğraflar: Cristian Valverde