Yalılar 08: Kont Ostrorog Yalısı

Yalılar 08: Kont Ostrorog Yalısı

Yalılar 08: Kont Ostrorog Yalısı


Kont Ostrorog Yalısı, İstanbul Boğazı'nın Anadolu Yakası'nda, Üsküdar'ın Kandilli semtinde bulunan bir kârgir yapıdır. 1850 yılında Adliye Nazırı Server Paşa tarafından inşa ettiriliyor. 1904 yılında ise Polonya doğumlu şeriat hukukunun batılı uzmanı Osmanlı'nın hukuk danışmanı Léon Ostrorog'a satılana kadar bu bina, Server Paşa Yalısı olarak adlandırılıyor.


Kont Ostrolog, İslam Hukuku üzerine çalışmalar yapıyor, Oxford ile Lahey Üniversitelerinde bir dönem öğretim görevlisi olarak hizmet veriyor. 1900'lü yılların başında, Osmanlı hükûmeti tarafından ülkeye davet ediliyor ve Adliye Nezareti'nde hukuk ve sadaret müşavirliği görevlerinde bulunuyor.


Kont Ostrorog'un karısı, önde gelen Levanten ailelerden birinin kızı olarak biliniyor. Ostrorog'un kişisel eşyaları ve kitapları hala burada sergileniyor. Kandilli'de günümüzde de varlığını sürdüren bu yapının, 150 yıldan daha eski bir tarihe sahip olduğu biliniyor. 1850 yılında Adliye Nazırı Server Paşa tarafından inşa edilen bu yalı, 1904 yılında Polonya kökenli Fransız Kont Ostrorog tarafından satın alınarak el değiştiriyor ve yeni sahibinin adıyla anılmaya başlanıyor. 1905 yılında, bu yapının yanında bulunan Ahmet Aşki Paşa Yalısı ile birleştirilerek genişletiliyor.


Yalının bahçesinde, 1882 yapımı bir hamam aynası, selsebil ve bir çeşme bulunuyor. Yalının bahçesinden, oldukça geniş bir kapı ile salona giriş yapılıyor ve salonun tüm kapıları açıldığında, Boğaz ve koru manzarası rahatça görülebiliyor. Bu iki katlı ahşap yapının toplamda 15 odası bulunuyor. Yalının tavanlarında Osmanlı ahşap işçiliğinin ince detayları göze çarparken, yalının döşeme parkeleri 1940 yılında, Bebek'te yıkılan Köçeoğlu Yalısı'ndan satın alınarak buraya getiriliyor. Yalıya bitişik olan eski deniz hamamının üst kısmı kapatılarak bir salon haline getiriliyor ve bu salon, ünlü yazar Pierre Loti'nin ziyaret ettiği bir yer olarak adını tarihe yazdırıyor. Bu nedenle bu salona onun ismi veriliyor. Daha sonraları ise yalı, Rahmi Koç tarafından satın alınıyor.


Fotoğraflar : Salt Araştırma