Yalılar 10: Halet Çambel Yalısı

Yalılar 10: Halet Çambel Yalısı

Yalılar 10: Halet Çambel Yalısı


Yapımı 19. yüzyılın başlarına dayanan bu yalı, İstanbul Boğazı'nın en eski yalılardan bir tanesi.


Arnavutköy sahilinde bulunan bu aşıboyalı yalı, Sultan II. Mahmud'un Ermeni asıllı başbahçıvanı tarafından inşa ediliyor. "Kırmızı Yalı" olarak da bilinen Halet Çambel Yalısı'nda yaşayanlar arasında, Osmanlı ordusunu modernleştirme ile görevli olan Alman General Helmut von Moltke de bulunuyor.


Tarih boyunca birçok aileye ev sahipliği yapan yalının, 1820-1830 yılları arasında inşa edildiğine dair net olmayan bilgiler bulunuyor. 1930'ların başında ülkemizin önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Halet Çambel ve Ağa Han Mimarlık Ödüllü eşi Nail Çakırhan ile bu yalıda yaşıyor ve çift, 2004 yılında Boğaziçi Üniversitesi'ne bağışta bulunarak yalıyı emanet ediyor. Yalı, restore edildikten sonra "Halet Çambel ve Nail Çakırhan Arkeoloji, Geleneksel Mimarlık ve Tarih Uygulama ve Araştırma Merkezi" adıyla Boğaziçi Üniversitesi'nin bir parçası olarak araştırmacılara hizmet vermeye başlıyor.


Denize dik olarak uzanan, doğu-batı doğrultusunda yaklaşık 41.5 metre uzunluğundaki bu yapı, kademeli bir şekilde 7936 m2'lik bir parsel üzerine inşa ediliyor. Yapı, yaklaşık 16x16 metre boyutlarında orta sofalı plan şemasına sahip. Ahşap karkas tekniği kullanılarak inşa edilen yapı, ahşap saçaklı ve alaturka kiremit ile kaplı, kırma çatıyla örtülüyor. Cumbaların yanında bulunan balkonlar yapıya sonradan ekleniyor. 3 katlı olan ana yapının dışında, arka bahçede iki adet kagir müştemilat bulunuyor.