Yeşillikler içerisinde yer alan bir yeraltı kütüphanesi

 Yeşillikler içerisinde yer alan bir yeraltı kütüphanesi

Yeşillikler arasında yer alan yeraltı kütüphanesi, Japonya'nın Kurkku Fields bölgesinde konumlanıyor ve Hiroshi Nakamura ve NAP Architects tarafından tasarlanıyor. Kütüphane, doğayla iç içe olup rahatlık ve sakin bir yer arayanlar arayanlar için ideal bir mekan sunuyor.

Kasım 2022 de tamamlanan kütüphane mimarlık ofisi tarafından, “güneşli günlerde tarlayı süren ve yağmurlu günlerde kitap okuyan çiftçilerin kütüphanesi" olarak tanımlanıyor.

Aktif bir tarım alanının köşesinde yer alan plan , Hiroshi Nakamura ve NAP'ın enkazla dolu bir araziyi 'yemyeşil bir vadiye' dönüştürmesini sağlıyor.

Mimarlık ekibi projeyi anlatırken “Bizim isteğimiz toprakta küçük bir yarık açarak çiftçilerin dinlenmesine uygun, sakin bir alan oluşturmaktı. Yarık yukarıdan bakıldığında bir su damlası gibi görünüyor. Yaklaşıma doğru ilerleyip sürülmüş topraktan geçerken kitap raflarından oluşan bir koridor beliriyor. İçeride, şema kirişler ve kolonlar olmadan desteklenirken, beton boşluklu levhalar dış istinat duvarlarından ve kanat duvarlarından dışarı doğru çıkıntı yapıyor . Tüm zeminler, duvarlar ve tavanlar toprak kaplamaya sahipken, binanın avlu çevresinde tavan levhasının dikey yüzünün etrafını saran bir çim, "mekana nem hissi veriyor." ifadelerine yer veriyor.

Tavan yükseklikleri zemin eğimlerine göre belirleniyor ve bu şekilde alçak alanlara ve çocuklar için tasarlanan gizli odalara ulaşılıyor. İç mekan, mağarayı andırıyor ve en derin kısmında çim kaplı zemini yükselten bir salon bulunuyor. Salonda, mekanı destekleyecek şekilde yukarı doğru uzanan 40 milimetre kalınlığındaki dikey çerçevelerden oluşan kitap rafları bulunuyor.

@hiroshi_nakamura_naparchitects
📸 @kojifuji_photography