Zeytinyağı Fabrikası, Rahmi M. Koç Müzesi olarak kapılarını araladı!

Zeytinyağı Fabrikası, Rahmi M. Koç Müzesi olarak kapılarını araladı!

Ayvalık'ta yer alan 200 yıllık tarihe sahip zeytinyağı fabrikası EMR Mimarlık Restorasyon (@emr_architecture) tarafından Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi olarak yeniden işlevlendirildi ve 19 Ocak'ta kapısını ziyaretçilere açtı.

Ayvalık'ın önemli endüstriyel miraslarından olan yapı, 19. yüzyılda inşa ediliyor. Döneminin avlusuz tipteki endüstriyel yapı özelliklerini taşıyan kompleks; yağhane ve sabunhane olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Endüstriyel yapının duvarları kagir, döşemeleri ahşap olarak inşa ediliyor. Fabrika, 1950'li yıllarda en gelişmiş haline ulaşırken 2000'li yıllarda atıl hale geliyor.

2021 yılından itibaren yapının korunması için gerekli çalışmalar başlatılıyor. Özgün malzeme ve yapım tekniklerinin korunduğu kapsamlı restorasyon uygulaması ile Ayvalık'a yeniden kazandırılıyor.

Müze dahilinde Türkiye'nin endüstri, ulaşım ve iletişim tarihine yönelik parçalar sergileniyor. Giriş katta klasik otomobiller, motosikletler, bebek arabaları, buharlı makine modelleri yer alırken birinci katta lokomotif modelleri, oyuncaklar ve denizcilikle ilgili parçalar bulunuyor.

@rahmi.m.koc.muzesi
📷: @gurkanakay