Vefatının 137. Sene-i Devriyesinde Mehmed Şevki Efendi’yi Rahmet ve Minnetle Yâd Ediyoruz.

Vefatının 137. Sene-i Devriyesinde Mehmed Şevki Efendi’yi Rahmet ve Minnetle Yâd Ediyoruz.

Şevki Efendi Kimdir?


Kastamonulu tüccarlardan Ahmed Ağa'nın oğlu olarak, H. 1245/M. 1829 yılında İstanbul Haseki'de doğdu. Öte yandan Reisü'l-hattâtîn Kâmil Akdik'in, üstâdı Sâmî Efendi'den duyduğuna göre, ebeveyni üç yaşında iken vefât ettiğinden, dayısı Seyyid Mehmed Hulûsî Efendi'nin heybesinin bir gözüne Şevkî Efendi'yi, diğer gözüne kız kardeşini koyarak Kastamonu'dan İstanbul'a getirdiğini nakleder. Tam ismi Mehmed Şevkî'dir.
Aksaray Yusuf Paşa'daki sıbyân mektebini bitirdikten sonra Koska'daki Râgıb Paşa Kütüphânesi'nin hâfız-ı kütûb-i evveli olan dayısından ve onun dâmadı Hoca İshâk Efendi'den mukaddimât-ı ulûmu tahsîl etti. Bir yandan da hüsn-i hatta hevesle dayısından meşke başlayıp 12 yaşında olduğu hâlde aklâm-ı sitteden icâzet aldı. H. 1264/M. 1848'de 50 kuruş maaşla Bâb-ı Ser-askerî Mektûbî Kalemi'nin hulefâları arasına girdi. Senelerce hizmetten sonra H. 1290/M. 1873'te ilâve olarak Menşe-i Küttâb-ı Askerî ve H. 1292/M. 1875'te de mekâtib-i askeriyyenin hüsn-i hat baş-muallimliğine tayin edildi. Ayrıca Sultan Abdülhamîd'in cülûsunun ardından şehzâdegânına hüsn-i hat muallimi olup iki buçuk sene yazı ta'lim ettirdi.
Hüsn-i hizmetine istinaden Şa'bân-1300/Haziran-1883'te rütbe-i sânîye sınıf-ı mütemâyizi ve üçüncü rütbeden Mecîdî nişânı tevcîh edilen Şevkî Efendi, Hac vazîfesini ifâ eyledikten bir müddet sonra, H. 14 Şa'bân 1304/M. 8 Mayıs 1887 tarihinde vefât etti. Merkez Efendi Kabristânı'nda medfun bulunan dayısının yanına defnedildi.