Cahit Zarifoğlu Kitaplığı 📚

Cahit Zarifoğlu Kitaplığı 📚

Cahit Zarifoğlu 82 yaşında!📚👇🏻
📖 Cahit Zarifoğlu, 1 Temmuz 1940'ta Ankara'da doğdu. Babasının görevi sebebiyle çocukluğu Silvan, Baykan, Siirt, Siverek, Kızılcahamam ve Ankara'da geçti.
📖 Siverek'te başladığı ilk öğreniminin ardından orta öğrenimini 1951'de döndükleri Maraş'ta tamamladı. Lisenin son sınıfında bir ilkokulda vekil öğretmenlik yaptı. Pilotluk hevesiyle Eskişehir'de Türk Hava Kurumu'nun uçuş kurslarına katılarak Millî Model Uçak B Sertifikası aldı.
📖 Maraş Lisesi'nde okurken edebiyatla ilgilenen bir arkadaş grubuna dahil oldu. Erdem Bayazıt, Mehmet Akif İnan, Rasim Özdenören ve Alaeddin Özdenören gibi ileride şair, hikâyeci ve yazarlar çıkaracak bu gruptaki arkadaşlarıyla Hamle adlı okul dergisini yeniden çıkardı.
📖 1962'de tek sayılık Açı dergisini çıkardı. Aynı yıl İstanbul'da Sezai Karakoç'la tanıştı. Yeni İstiklâl gazetesinin sanat-edebiyat sayfalarında Abdurrahman Cem adıyla şiirler yayımladı.
📖 1966'da Diriliş dergisinde şiirleri ve “İns" adlı uzun hikâyesi yayımlandı. Şiirleriyle Yeni Dergi, Soyut, Türk Dili, Papirüs gibi dergilerde de göründü.
📖 Yüksek tahsilini, aynı yıl girdiği İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde uzun süren bir öğrenciliğin ardından tamamladı.
📖 1967 ve 1973'te Almanya'ya gitti. Goethe Enstitüsü'nün dil kurslarına devam etti, belli başlı Avrupa şehirlerini dolaştı. Öğrencilik yıllarında İstanbul'da gazetelerde sekreterlik, bazı kurumlarda çevirmenlik gibi işlerde çalıştı.
📖 Edebiyat dünyasında tanınmaya başladığı bu yıllarda ilk kitabı İşaret Çocukları'nı çıkardı. 1976'da arkadaşları Rasim Özdenören, Erdem Beyazıt, Alaeddin Özdenören'le beraber Mavera dergisini kurdu.
📖 Askerlik sonrası Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğü'nde çevirmenlik yaptı. Radyodaki görevini raportör, araştırma görevlisi, uzman ve şef olarak sürdürdü. 1983'te İstanbul'a taşındı.
📖 İslâm coğrafyasının değişik bölgelerinde Müslümanlara uygulanan zulüm ve baskılar, yaşanan acılar, savaş ve ölümler karşısındaki tepkileri şiir ve yazılarına yansıdı.
📖 Son şiirlerinden birkaçı Yedi İklim dergisinde çıktı. Son şiir kitabı Korku ve Yakarış yayımlandığında şair olarak ününün doruğundaydı. Yakalandığı pankreas kanserinden kurtulamayarak 7 Haziran 1987'de vefat etti.
📖 Cahit Zarifoğlu tüm eserleriyle Ketebe'de!


🔗ketebe.com/Cahit Zarifoğlu