İnsan hakları ve özgürlüğün simge ismi Malcolm X 97 yaşında

İnsan hakları ve özgürlüğün simge ismi Malcolm X 97 yaşında

"Ben gerçeğin peşindeyim, kimin söylediği önemli değil. Ben adaletin peşindeyim, kim için veya kime karşı olduğu önemli değil." İnsan hakları ve özgürlüğün simge ismi Malcolm X 97 yaşında!👇🏻
📖Malcolm X, 19 Mayıs 1925'te Omaha'da doğdu. Altı yaşındayken babası öldürüldü. On üç yaşına geldiğinde, annesi gittikçe kötüleşen durumu nedeniyle Michigan eyaletinin Kalamoza akıl hastanesine yatırıldı ve kendisi koruyucu aileye verildi. Yaşamına bir süre bu şekilde devam etti.
📖1946 yılında, hırsızlık suçundan hapishaneye girdi. Hapishanede, "İslam Ümmeti" isimli siyahî harekete katıldı. 1952 yılında şartlı tahliye edildi. Tahliye edildikten sonra kısa zamanda hareketin liderlerinden biri haline geldi. Bu hareketin en meşhur siması olduğu yaklaşık 12 yıl içinde, siyâhî üstünlüğüne inandığı İslam Ümmeti öğretileri doğrultusunda, siyah ile beyaz Amerikalılar'ın ayrılması gerektiğini savundu ve sivil haklar hareketinin ırksal bütünleşme vurgularına karşı alaycı tavırlar sergiledi. 1964 yılının Mart ayında; Malcolm X, İslam Ümmeti (siyahi hareket) ve lideri Elijah Muhammed ile ilgili büyük bir hayal kırıklığına uğradı. En sonunda da hareketi ve öğretilerini reddetti.
📖Bu dönemde İslâm anlayışı değişmeye başladı, beyaz adamın şeytan olduğu görüşünden vazgeçti. Müslüman ülkelerin diplomatlarıyla görüşerek İslâmiyet hakkında bilgiler aldı. Afrika ile köklerin korunmasını, ilişkilerin canlı tutulmasını savunan Afro-Amerikan tezini canlandırmak ve hacca gitmek amacıyla Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde bir seyahate çıktı. Mekke'de dünyanın her tarafından gelen farklı ırklardan Müslümanlarla tanıştı ve ırk ayrımına dayanmayan bir din anlayışına ulaştı. Bir süre sonra Müslüman Camisi isimli hareketi ve Afro-Amerikan Birliği Örgütü'nü kurmak için ABD'ye geri döndü.
📖Bir süre sonra kendisine ve ailesine yönelik tehditler almaya başladı, evi kundaklandı. Şubat 1965'te Harlem'de konuşma yaparken suikaste uğradı.
📚 MalcolmX'in günlüklerinden, konuşmalarından ve en yakınları ile yapılan görüşmeler sonucunda kızı Ilyasah Shabazz tarafından kaleme alınmış bir eser. Bu tanıklıklar Malcolm'un çocukluğuna, gençliğine ve X olma yolunda geçtiği tüm yollara ışık tutuyor.


🔗ketebe.com/Malcolm-x-İlyasah Shabazz