Eşsiz güzellikte ormanlık alanlarıyla bilinen Akdağmadeni ✨

Eşsiz güzellikte ormanlık alanlarıyla bilinen Akdağmadeni ✨

Yozgat ilçe merkezine 104 kilometre uzaklıkta bulunan Akdağmadeni ilçesi, çam ve meşe ağaçlarıyla çevrili orman köyleriyle bilinen eşsiz güzelliğe sahip bir yer.

Akdağmadeni, adını bölgedeki yeraltı madenlerinden alıyor. Bu yerleşim yeri, Akdağ eteklerinde açılan Çinko-Kurşun maden işletmesi ile tanınıyor. Zamanla, buradan çıkarılan madenler nedeniyle, bu bölge 'Akdağmadeni' ismini almış. Yani ismi, buradaki madenlerle doğrudan bir bağlantıya sahip. Bu isim aynı zamanda, bölgenin madencilikle olan yakın ilişkisini de vurguluyor.

Maden işçilerinin buraya gelmesiyle de yerleşik köy düzenine evrilen bölge hala tertemiz doğasını korumaya devam ediyor. 1815 yılında yerleşim yeri olarak kurulan ve şehirdeki en geniş orman alanına sahip olan Akdağmadeni aynı zamanda tarihi dokusuyla da dikkat çekiyor. Osmanlı döneminden kalma birçok tarihi esere ev sahipliği yapan ilçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanıyor. Yaban hayatın çok canlı olduğu Akdağmadeni ormanlarında kızıl geyikler, kurt, ayı, vaşak gibi hayvanlar da yaşamını sürüdrüyor.

Akdağmadeni, karasal iklimin egemen olduğu bir bölge olarak bilinse de ormanlık alanları ve yaylalarıyla bazen Karadeniz ikliminin serinletici özelliklerini de sergiliyor. Yazın kavurucu sıcaklarından uzak, serin ve temiz havasıyla adeta bir sığınak sunuyor. Burası, sıcak yaz günlerinde ferahlık arayanlar için ideal bir kaçış noktası.

Akdağmadeni ormanları, yeşilin sayısız tonunu gözler önüne seriyor ve bu, ziyaretçilere temiz havanın tadını çıkarırken şehrin yoğunluğundan bir mola verme fırsatı sunuyor.

Harika fotoğraflar için @mhmetdgan'a teşekkürler. 🧡