İhtişamlı yapısıyla gözleri kamaştıran Beykoz Mecidiye Kasrı ✨

İhtişamlı yapısıyla gözleri kamaştıran Beykoz Mecidiye Kasrı ✨

📌 Osmanlı Dönemi'nde daha çok hastane olarak kullanılan ve ihtişamlı yapısıyla gözleri kamaştıran Beykoz Mecidiye Kasrı, Beykoz'daki Hünkâr İskelesi bölgesinde yer alıyor. 1845 yılında Mısır Valisi Mehmed Ali Paşa tarafından Sultan Abdülmecid'e armağan olarak yaptırılmaya başlanan kasrın inşaatı Mehmed Ali Paşa'nın 1849 yılında vefat etmesi üzerine oğlu Mısır Valisi Said Paşa döneminde sürdürülmüş ve bina 1854 yılında tamamlanmış.

Simetrik kare plan üzerinde yükselen ve giriş katı ile birinci kat olmak üzere iki kattan oluşan yapının üst katındaki orta salonun tavanında, mekânın daha çok ışık alması için eklenmiş bir de çekme kat bulunuyor. Dış duvarlarının yapımında taş kullanılan kasrın iç duvarları tuğla, ahşap karkas ve taş kullanılarak inşa edilmiş. Dış cephesinde ve iç cephesinde bazı salonların duvarlarında kullanılan renkli taşlar ise Mecidiye Kasrı'nı diğer köşk, kasır ve saray yapılarından ayıran özelliği olarak gösteriliyor.

Yaklaşık yetmiş bin metrekarelik geniş bir arazi üzerinde bulunan Mecidiye Kasrı'nın etrafı manolya, çam ve ıhlamur ağaçlarıyla dolu, ferah bir koru tarafından çevrelenmiş. Boğaziçi'nin yeni üslupla inşa edilmiş ilk kâgir binalarından olan kasır, isimlerini serinlik sağlayan alanlar için kullanılan Serdab kelimesinden alan Serdab köşklerinin zarif bir örneği.

Harika fotoğraflar için @biyeristanbul 'a teşekkürler! 🧡