Linolyum sanatı olarak da bilinen Linocut 🤩

Linolyum sanatı olarak da bilinen Linocut 🤩

Aga Kubish, linol baskı tekniğini büyük boyutlara taşımasıyla sanatta kendi tarzını ortaya çıkaran bir sanatçı ve aynı zamanda illüstratör.

📌 Linolyum sanatında, beziryağı, doğal reçine, mantar tozu, talaş, kalkerle sıvanan kendir dokusundan yapılan taban malzemesi yer alır. Oyulması kolay olan bu zemin materyali üzerine çıkarılan desen ve kompozisyon için kalıp haline gelir ve rulo fırça ile renklendirilmesiyle de kalıp kağıda aktarılır. Özel oyma bıçakları ile çalışılan bu sanatta oyulmayan yerler boyandığı için çizilmek istenen motif ona göre tasarlanır.

📌 Polonya doğumlu olan sanatçı ise bu sanatta, çizgiler, dokular ve mürekkeple çalışmayı sevmesinin yanında genellikle siyah-beyaz renklerde çalışmayı tercih ediyor. Tükenmez kalem, mürekkep, kazıma gereçleri ve tablet ile eserlerini üreten Kubish, botanik, hayvan portleri, şehir, deniz canlıları, fantastik sahneler ve manzaralar çizerek linol baskıları yapmaktan keyif aldığını ve karmaşık organik şekiller ve dokular içeren geçişli çizgileri sevdiğini ifade ediyor. Sanatçı, Varşova'da Teknik Üniversitede çevre mühendisliği okuduğunu; ¨mühendislik okumak babamın hayaliydi, ben çizim ve resim yapmayı çok seviyordum ama istediğim desteği görmediğim için sanat okuluna gitme şansım olmadı¨ diyerek sanatta hep geri kaldığı hissine kapıldığını belirtti. Ancak sanatçı kendi kendine öğrenmesiyle birlikte diğer sanatçıların tekniklerinden de ilham alıyor; Albrecht Durer, Katsushika Hokusai, Alphonse Mucha ve J.R.R. Tolkien'in eserleri ve Harry Potter ise diğer ilham kaynakları.