Medeniyetin sembolü bir değer: Kağıt 📜

Medeniyetin sembolü bir değer: Kağıt 📜

Türkiye'de kâğıt üretimi dendiğinde akla gelen en önemli kurum olan SEKA kağıt fabrikasının ev sahipliğini yaptığı Seka Kağıt Müzesi'nde kâğıdı, kâğıdın tarihini ve üretim süreçlerini her yönüyle keşfedebilirsin.

1936'da ilk yerli kağıt üretimini gerçekleştiren, 1997 yılında özelleştirme kapsamına alınan ve 2005 yılında kapatılan Kocaeli'deki Türkiye'nin ilk kağıt fabrikası SEKA, kuruluşunun 80. yılında müzeye çevrildi. Yenileme çalışmaları beş yıl süren fabrikada imalat aşamasında kullanılan tarihi makineler onarıldı. 12 bin 345 metrekare alan üzerine kurulu ve 19 farklı salondan oluşan müzenin içerisinde fabrikanın kuruluşundan itibaren ülkemizdeki kağıdın serüveni görüntülerle ve onarılmış kağıt üretimi makineleriyle aktarıldı. İlk yıllardaki nostaljik havanın hala hakim olduğu fabrika binası her salonda farklı bir tarihi doku hissini içimize işledi.

Pazartesi hariç her gün 09.00-18.00 saatleri arasında Seka Kağıt Müzesi'ni ücretsiz ziyaret edebilir ve kağıdın doğuşundan günümüze kadar gelen yolculuğunu inceleyebilirsin.