Mimari detaylarıyla ünlü Ortamahalle Müzesi (St. Michael Kilisesi) ⛪

Mimari detaylarıyla ünlü Ortamahalle Müzesi (St. Michael Kilisesi) ⛪

Trabzon'un Akçaabat ilçesinde bulunan Ortamahalle Müzesi, 7 asırlık bir tarihe ev sahipliği yapıyor. Bizans dönemi yapılarından biri olan ve restorasyonun ardından kiliseden müzeye çevrilen yapı; günümüze kadar ulaşan kesme taştan yapılmış duvarları, kulesi ve ilgi çekici estetik görünümü ile görenlerin aklında kalıyor.

Kilise olarak kullanıldığı zamanlarda asıl adı Archangel olarak bilinen kilise, Hagios Michael ya da Başmelek Kilisesi adlarıyla da anılmış. Özellikle mimari detaylarıyla dikkat çekici olan müzenin dış cephesindeki kapı ve pencerelerin çevresi halat örgülü silmeler ile kapatılarak muazzam bir görünüm elde edilmiş.

Yapının içinde kullanılan mozaik taban döşemesi ve diğer mozaik süslemeler ise siyah, beyaz ve kırmızı renklerde doğal taşlardan yapılmış. Uzmanlar tüm bu detayların birleşimiyle büyüleyici bir görünüme sahip olan Ortamahalle Müzesi'nde bulunan mozaiklerin 11. ya da 12. yy yapımı olduğunu düşünüyor.

Yaklaşık 2 yılın ardından restorasyonu tamamlanan ve 2021 yılında ziyarete açılan müzenin içinde; kentin tarihini ve kültürünü yansıtan eserler, müzenin tarihi süreçlerini anlatan bilgilendirici notlar ve kilise olarak kullanıldığı yıllardan kalan değerli mozaikler sergileniyor.

Bu güzel fotoğraflar için teşekkür ederiz! ❤️
@miracalbayrak1