Skyalıntı: B. F. Skinner - Walden İki 📖

Skyalıntı: B. F. Skinner - Walden İki 📖

Yepyeni bir #skyalıntı içeriğiyle geldik! Bir varış noktasını değil, fakat başlangıç noktasını hedefleyen bir yolculuğa davetlisiniz. Karşınızda: Walden-İki.

Walden-İki, adını ünlü filozof H. D. Thoreau'nun doğayla bütünleşmek amacıyla Massachusetts yakınlarındaki Walden Gölü kıyısında inşa ettiği kulübeden alan ve sade, özgür bir yaşamı paylaştığı meşhur "Walden" kitabından alır. Bu eser, 1948'de ilk kez yayımlandı ve pek çok dile çevrildi. Kitap, filozof Thoreau'nun inzivaya çekilmiş yaşam tarzını ve doğayla uyum içindeki deneyimini anlatır.

B. F. Skinner ise Walden-İki adını verdiği deneysel topluluğu konu alan modern bir ütopya tasarlar. Skinner'ın hayal ettiği topluluk, mutlu, üretken ve hoş bir kırsal atmosferde yaşayan, günlük sadece birkaç saat çalışan, yaklaşık bin kişilik bir topluluktur. Çocuklar, uzmanlar tarafından bakılır ve eğitilir; yemekler güzeldir, sağlık hizmetleri kusursuzdur ve bol miktarda boş zaman vardır. Sanat, müzik, edebiyat gelişirken, bilimsel araştırmalar teşvik edilmektedir.

Skinner'ın bu düşünce deneyi, irdelenen temel konular arasında aile krizi, özgürlük sorunu, demokrasinin yaşayabilirliği gibi hayati meseleleri ele alır. Psikoloji profesörü B. F. Skinner, okurları, sorunların bilimsel bir insan davranışı teknolojisiyle çözüldüğü bir toplumda gezintiye çıkarır.