🚀 TEKNOFEST'e AFAD desteği: İnsanlık yararına yeni yarışma geliyor

TEKNOFEST logosu

TEKNOFEST, 2020’de Gaziantep’te gerçekleştirilecek. TEKNOFEST’te 2019’da 19 yarışma düzenlenirken 2020 yılında yarışma sayısı 23’e çıkarıldı. Yeni yarışmalardan ‘İnsanlık Yararına Teknolojiler Yarışması’ dikkat çekti. AFAD desteği ile yapılacak olan yarışmada sosyal sorumluluk bilincinin teknolojiyle harmanlanmasıyla toplum yararına olacak projelerin ortaya çıkarılması hedefleniyor. İnsanlık Yararına Teknolojiler Yarışması 3 kategoride düzenlenecek.

2018 yılında 500 binin üzerinde ziyaretçi ağırlayan, 2019 yılında ise 1 milyon 720 bin ziyaretçi ile dünyanın en büyük havacılık etkinliği olmayı başaran TEKNOFEST, 2020 yılında Milli Mücadele'nin gazi şehri Gaziantep'te gerçekleştirilecek.

2020'de yarışma sayısı 23 oldu

22-27 Eylül 2020 tarihleri arasında #milliteknolojihamlesi heyecanı ile gerçekleştirilecek olan TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nin en önemli ayağını teknoloji yarışmaları oluşturuyor. 2019 yılında 19 farklı yarışma düzenlenirken, 2020 yılında yarışma sayısı 23'e çıkarıldı.

AFAD desteğiyle düzenlenen Teknofest İnsanlık Yararına Teknolojiler Yarışması'nda, bireylerin sosyal sorumluluk bilincini teknolojik bilgi ve birikimleriyle entegre edip, topluma fayda sağlayacak projeler ortaya çıkarmaları amaçlanıyor. Türkiye ve yurt dışında öğrenim gören tüm ilköğretim, ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri ile yetişkinlerin katılabileceği yarışma için son başvuru tarihi, 28 Şubat 2020. Yarışmaya, www.teknofest.org adresindeki Başvuru Formu doldurularak başvurulabiliyor.

İnsanlık yararına teknolojiler yarışması

Bu yıl, İnsanlık Yararına Teknolojiler yarışması 3 kategoride düzenleniyor.Her bir kategorinin hedefinde; yararlılık, topluma fayda ve kolaylık yer alıyor. Yarışmaya katılan projeler bu doğrultuda değerlendirilip, uygulamaya konuluyor.

Projelerin özgün ve milli kaynaklarla ortaya çıkarılması hedefleniyor

Yarışmanın hedefleri; teknolojik ve ekonomik açıdan dezavantajlı bölgelerde Afet Yönetimi, Sağlık ve İlkyardım ve Sosyal İnovasyon alanlarına ilişkin sorunları çözmek, bu bölgelerde hayatı kolaylaştırmaya yönelik çalışmalar ortaya koymak ve bu projeleri özgün ve millî kaynaklar ile hayata geçirmek olarak öne çıkıyor.

1.Afet yönetimi

Afetlere karşı dirençli bir toplum oluşturmak amacı ile; afet farkındalığını ve afet gönüllülük sisteminin etkinliğini artırmak, afetlerdeki can ve mal kayıplarının önlenmesi ve ekonomik zararlarının en aza indirilmesi için yeni teknolojiler geliştirmek, afet yönetiminin her aşamasında insanlık yararına teknolojik fikirler üretmek konularındaki projelerin geliştirilmesini amaçlar.

2. Sağlık ve İlkyardım

Sağlık koşullarını ve ilk yardım faaliyetlerini iyileştirecek, mevcut sorunlara, hastalıklara, hastalıkların tanı ve tedavi süreçlerine yönelik çözümler üretecek, kullanılan cihaz ve teknolojilere millî malzemeler ile yenilik ve tasarım katacak, var olan sağlık hizmetlerine erişilebilirliği kolaylaştıracak, sağlık çalışanlarının ve ilk yardım yapma yetkisine sahip kişilerin yaşadıkları problemleri çözecek, ilk yardım bilen ve uygulayabilen insan sayısının artmasına katkı sunacak teknolojik proje fikirlerinin geliştirilmesini amaçlar.

3. Sosyal inavasyon

Göçmenler, engelli bireyler, evsizler, yaşlılar, kadınlar, çocuklar gibi incinebilir gruplar ile gençlerin koşullarını iyileştirecek, sosyal hayatta yaşadıkları sorunlara çözümler üretecek, yaşamlarını etkin bir biçimde idame ettirmelerine, sosyal imkanlara erişmelerine olanak sağlayacak yenilikçi proje fikirlerinin geliştirilmesini amaçlar. Bu kategoride "Gençlik, Göçmen uyumu ve Engelsiz yaşam" başlıklarında proje müracaatları beklenmektedir.

TEKNOFEST'te 2019'da yapılan uçuş gösterileri- Arşiv
TEKNOFEST'te 2019'da yapılan uçuş gösterileri- Arşiv

Yarışmanın ödülleri

Yarışma kapsamında takımların, Ön Değerlendirme Formu, Proje Detay Raporu (PDR) olmak üzere 2 farklı rapor hazırlamaları gerekmektedir. Ön değerlendirme sonuçlarına göre katılımcılar arasında bir ön eleme gerçekleşecek.

PDR sonuçlarına göre ise; yarışmadan elenen takımlar, maddi destek almayı hak eden takımlar ve maddi destek almadan yarışmaya devam edebilecek olan takımlar belirlenecek.

Yarışmada, 3 kategoride ayrı ayrı değerlendirme sonucunda ön elemeyi geçerek kendi klasmanında final değerlendirmesinde dereceye giren takımlara ödül verilecek. Yarışmada bireysel ödüllendirme yapılmayacak.

Yarışmada verilecek olan ödüller aşagıdaki gibidir:

1. İlkokul, Ortaokul Klasmanı | Afet Yönetimi, Sağlık ve İlk Yardım, Sosyal İnovasyon Kategorileri

• Birinci : 10.000 TL

• İkinci : 5.000 TL

• Üçüncü : 3.000 TL

2. Lise Klasmanı | Afet Yönetimi, Sağlık ve İlk Yardım, Sosyal İnovasyon Kategorileri

• Birinci : 10.000 TL

• İkinci : 5.000 TL

• Üçüncü : 3.000 TL

3. Üniversite, Mezun ve Yetişkin Klasmanı | Afet Yönetimi, Sağlık ve İlk Yardım, Sosyal İnovasyon Kategorileri

• Birinci : 10.000 TL

• İkinci : 5.000 TL

• Üçüncü : 3.000 TL

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >