20 yıl sonra ilk kez sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Sokağa çıkma yasağıyla caddeler, meydanlar boş kaldı
Sokağa çıkma yasağıyla caddeler, meydanlar boş kaldı

Türkiye, 2000 yılında yapılan genel nüfus sayımında uygulanan sokağa çıkma yasağından sonra tarihin en sessiz gününe uyandı. 20 yıl sonra koronavirüs tedbirleri kapsamında 30 büyükşehir ve Zonguldak'ta iki gün boyunca sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Türkiye'de her 5 yılda bir nüfus sayımı için sokağa çıkma yasağı ilan ediliyordu. Son olarak nüfus sayımı için 2000 yılında sokağa çıkma yasağı uygulanmıştı. Aradan geçen 20 yıl sonunda koronavirüs salgını nedeniyle alınan önlemler kapsamında Türkiye'de 31 ilde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

20 yıl sonra ilk kez yasak ilan edildi

En son sokağa çıkma yasağı Türkiye genelinde 2000 yılında ilan edilmişti. Genel nüfus sayımı nedeniyle ilan edilen son sokağa çıkma yasağı 2000 yılında oldu.

Nüfus sayımı nedeniyle sokağa çıkma yasağı dönemi sona erdi. Önceki yıllarda yaşanan, zaman ve iş kaybına neden olan nüfus sayımları yeni sistemin hayata geçirilmesiyle tarihe karıştı. İlk kez sokağa çıkma yasağı olmaksızın adrese dayalı nüfus sayımı 2007 yılında yapıldı.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında 20 yıl aradan sonra 30 büyükşehir ile Zonguldak’ta iki günlük (cumartesi-pazar) sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Sokağa çıkma yasağı tüm vatandaşları kapsadı.

Kimler yasak dışında?

Ekmek üretiminin yapıldığı fırınlar, sağlık ürünleri ve tıbbi malzemelerin üretiminin yapıldığı işyerleri, kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler gibi yerler 48 saatlik sokağa çıkma yasağı kapsamının dışında olacak. TBMM çalışanları, acil çağrı merkezler çalışanları, birinci derece yakınlarının cenaze defin işlemlerine katılacak kişiler, gazete, radyo ve televizyon kuruluşlarında görevli olanlar da yasak dışında tutuldu.

Yasak kapsamına giren şehirler

  • Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van, Zonguldak.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >