ABD Başkanı Biden ve Rusya Devlet Başkanı Putin telefonda görüştü

ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin - Arşiv
ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin - Arşiv

ABD Başkanı Biden ve Rusya Devlet Başkanı Putin ilk telefon görüşmesini gerçekleştirdi. Kremlin ve Beyaz Saray'dan yapılan açıklamalar birbirinden farklı detaylar içerdi. Rusya'nın daha sakin bir dil kullandığı görülürken, Beyaz Saray iç siyasete yönelik ifadeler kullandı.

İÇİNDEKİLER

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, telefon görüşmesinde ABD Başkanı Joe Biden'ı tebrik etti.

Kremlin'den yapılan yazılı açıklamada, Putin ile Biden arasındaki telefon görüşmesinin detayları kamuoyu ile paylaşıldı.

Nükleer anlaşma

Görüşmede, Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması'nın (Yeni START) uzatılmasına yönelik konuların da istişare edildiği belitilen açıklamada, "Önümüzdeki günlerde taraflar, nükleer füze cephaneliklerinin karşılıklı olarak sınırlandırılmasına yönelik bu önemli uluslararası yasal mekanizmanın daha fazla işlemesini sağlamak için gerekli tüm prosedürleri tamamlayacaklar" değerlendirmesinde bulunuldu.

COVID-19 ve ekonomik ilişkiler

Yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgını ve ikili ekonomik ilişkilerin de ele alındığına işaret edilen açıklamada, "İstişare edilen uluslararası konular arasında, ABD’nin Açık Semalar Antlaşması'ndan tek taraflı çekilmesi, İran nükleer programına ilişkin Kapsamlı Ortak Eylem Planının korunması sorunu, Ukrayna krizinin çözümü ve Rusya'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri nezdinde zirve yapılmasına yönelik girişimi vardı" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, görüşmenin 'sağduyulu ve açık sözlü bir atmosferde' geçtiği belirtildi.

Kremlin ve Beyaz Saray'dan farklı açıklamalar

Öte yandan görüşmeye ilişkin Beyaz Saray'ın açıklamaları Kremlin'den ayrıştı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, görüşmede Rus muhalif lider Aleksey Navalnıy'ın gözaltına alınması ve geçtiğimiz günlerde ABD'li federal kurumlara yapılan geniş çağlı siber saldırıdan bahsedildiğinin altı çizildi.

Ayrıca Rusya'nın Ukrayna politikası, Rusya'nın ABD seçimlerine müdahale iddiası, Aleksey Navalnıy'ın zehirlenmesi ve Rusya'nın Afganistan'da görev yapan ABD askerlerinin başına ödül koyduğu iddiaları da dile getirildi.

Beyaz Saray, "Başkan Biden, ülkenin çıkarlarını korumak için ABD'nin kararlı bir biçimde davranacağının altını çizdi" açıklaması yapıldı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >