ABD Başkanı Donald Trump, Huawei ile ticaret yasağını esnetme kararı aldı

Huawei
Huawei

● ABD Başkanı Donald Trump, yeni aldığı kararla birlikte Çinli şirketle aradaki ticaret yasağını 'hassas olmayan' ürünler için esnetmeye karar verdi.

● Bu hassas ürünlerin hangileri olduğu şimdilik bilinmiyor. Her iki tarafı da olumsuz etkileyen bu sürecin maddi açıdan toparlanması söz konusu.

● Ama tabii alınan bu karar ambargonun tamamen ortadan kalktığını göstermiyor. Ticaret yasağının esnetilmesi yalnızca belirli ürünler için geçerli. Ayrıntılar haberimizde:

ABD'nin Huaweiambargosu yaklaşık altı aydır devam ediyor. Bu sebeple Huawei, cihazlarını üretmek ve satmak konusunda yeni planlar geliştiriyor. Konuyla ilgili belirsizlik devam ederken Android servisleri olmadan çıkan Huawei Mate 30'un arından bugün önemli bir gelişme yaşandı.

Böylece Huawei ABD'de tekrardan bazı telefonlarının satışlarına başlayabilecek gibi görünüyor. Kapsam alanı henüz açıklanmış değil ama önümüzdeki dönemlerde yeni bilgilerin geleceği tahmin ediliyor.
Böylece Huawei ABD'de tekrardan bazı telefonlarının satışlarına başlayabilecek gibi görünüyor. Kapsam alanı henüz açıklanmış değil ama önümüzdeki dönemlerde yeni bilgilerin geleceği tahmin ediliyor.

Ambargo esnetiliyor

New York Times, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çinli şirketin 'hassas olmayan' ürünleri için ticaret kapısının tekrardan açılacağını belirtiyor. Hangi ürünlerin bu kategoride yer alacağına dair herhangi bir bilgi yok. Ancak süreçten her iki tarafın da yorulduğunu söyleyebilmek mümkün.

Ancak bu noktada şunu da söylemek lazım. ABD'nin Huaweiambargosu tam anlamıyla kalkmıyor. Yalnızca belirli ürünler için esneklik sağlanacak gibi görünüyor. ABD'li şirketlerin Huawei ile çalışamıyor olması maddi açıdan büyük zorluk çıkarıyor. Dolayısıyla ABD Hükümeti de bu konuda esneklik sağlamaya odaklanıyor.

ABD'nin Huawei yasaklaması neleri kapsıyor?

Aslında geçtiğimiz dönemlerde bu konuyu fazlasıyla işledik. ABD Başkanı Donald Trump'ın 'Ulusal Acil Durum' ilan etmesi üzerine Google, Çinli üreticiyle iş ortaklığını askıya almıştı. Yani aslında bu süreçten sonra Google'dan donanım, yazılım ya da teknik herhangi bir hizmet alamayacaktı. Bu aşamadan sonra 90 günlük ek süre tanındı.

Burada kullanıcılar mevcut cihazlardaki durumu fazlasıyla merak etti. Bir kez daha yanıtlamak gerekirse şu anda Huawei tercih edenler Google hizmetlerinden yararlanmaya devam ediyor. Yani herhangi bir sorun olmuyor. Ancak ilerleyen süreç için güncelleme takvimi belirsiz.

Ek süre tamamlandığında teoride Huawei telefonlar artık Google ve Android uygulamalarına erişemeyecek. Ancak bu sürece kadar yeni önlemler alınması ve anlaşmaya varılması bekleniyor.

Her ne kadar durum Huawei'nin aleyhine gibi görünse de aslında Çinli şirket süreçten kârlı çıkmayı başardı diyebiliriz. Yılın ilk yarısı için mali sonuçları açıklayan Huawei, 401.3 milyar CNY olarak gerçekleşen gelir, geçen dönemin aynı dönemine oranla %23.2 oranında artış gösterdi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >