ABD başkanı olabilmek ne kadara mal oluyor?

Arşiv
Arşiv

ABD başkanlık seçimleri özellikle Demokratlar cephesinde kıyasıya devam ederken ABD Federal Seçim Komisyonu seçim masraflarına ışık tutan veriler açıkladı. Komisyondan edinilen bilgilere göre, ABD'de başkan olabilmek için çok ciddi bütçelere sahip olmak gerekiyor.

ABD başkanlık seçimlerinde yarışacak adayların belirlenmesi için, Cumhuriyetçiler ve Demokratların kendi aralarındaki ön seçim heyecanı başladı. Iowa ve New Hampshire eyaletlerindeki ilk 2 ön seçimi Cumhuriyetçilerin adayı Başkan Donald Trump çok rahat kazandı. Demokratlar arasındaki ön seçimler başa baş sürerken Bernie Sanders favori aday olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Yarış kızışırken ABD Federal Seçim Komisyonu seçimlere dair çarpıcı veriler açıkladı. Görünen o ki 2020 ABD başkanlık seçimlerinde yarışan adayların bütçeleri ABD rekorunu kırmak üzere.

ABD başkanlık seçimlerinde her dönem bir öncekine göre adayların masrafları artıyor. Ancak Komisyon verileri gösteriyor bu durum 21. yüzyılda daha da artmış durumda.

Kampanya ekibine yapılan ödemeler, ulaşım masrafı ve reklam giderleri adayların bütçelerinin astronomik boyutlara ulaşmasına sebep olabiliyor.

2016 başkanlık seçimlerinde 2,4 milyar dolar harcandı

2016 başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin adayı Başkan Donald Trump ve Demokrat aday Hillary Clinton, kampanya giderleri için toplam 1,16 milyar dolar harcadı. 2016'da bütün adaylar dahil olmak üzere seçim masrafları ise 2,4 milyar dolar tuttu.

ABD Başkanı Donald Trump ve Hillary Clinton
ABD Başkanı Donald Trump ve Hillary Clinton


Genelde daha fazla harcayan aday kazanırken 2016'da bunun tersi gerçekleşti. 450 milyon dolar harcayan Donald Trump, 768 milyon dolar harcayan Hillary Clinton'a karşı galip gelmeyi başardı.

2020 seçimleri rekora koşuyor

Adayların bütçelerinin hatırı sayılır kısmını bireysel ve kurumsal bağışlar oluşturuyor. Başkan Donald Trump'ın "yeniden seçilme kampanyası" için hedeflediği bağış miktarı ise tam olarak 1 milyar dolar.

Demokratların milyarder aday adayı Michael Bloomberg ise yaptığı harcamalarla adından oldukça söz ettiriyor. Adaylığını açıklamadan önce dahi 200 milyon dolar harcama yapan Bloomberg, adaylığını açıkladığı tarih olan 24 Kasım 2019'dan yıl sonuna kadar yaklaşık 125 milyar dolar harcadı.

Demokratların milyarder adayı Michael Bloomberg
Demokratların milyarder adayı Michael Bloomberg


Bu da Bloomberg'in her gün yaklaşık 3,3 milyon dolar, her saat 137 bin dolar ve her saniye 38 dolar harcadığı anlamına geliyor.

  • En çok bağış toplayan Demokrat adaylar ise şöyle:
  • Bernie Sanders - 74,5 milyon dolar
  • Elizabeth Warren - 60,3 milyon dolar
  • Pete Buttigieg - 51,5 milyon dolar
  • Tom Steyer - 49,6 milyon dolar
  • Joe Biden - 37,8 milyon dolar
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >