ABD çıkmazda: Trump ve Demokratlar arasındaki kriz sürüyor

Arşiv
Arşiv

Meksika sınırına duvar örmek için ek bütçe isteyen Trump, Demokratların itirazını geri çekmesi için "Düşçüler" konusunda taviz vereceğini açıkladı. Demokratlar ilk aşamada Trump’a olumsuz görüş bildirdi. Bütçe krizindeki son durumu ele aldık.

ABD Başkanı Donald Trump cumartesi günü Beyaz Saray'da bir açıklama yaparak, hükümetin daha fazla kapalı kalmasının önüne geçmek için bir Kongre'ye bir yol haritası sunacağını söyledi.

Meksika sınırına örülecek duvardan vazgeçmediğini belirten ABD Başkanı, bunun tüm sınır boyunca aralıksız bir duvar olmayacağını, yüksek öncelikli yerlerde inşa edileceğini anlattı ve 5,7 milyar dolarlık ek bütçe talebini tekrarladı.

‘Düşçüler’ 3 yıl daha yasalarla korunsun önerisi

Duvardan vazgeçmek yerine iki farklı öneri getirdi. Bunlardan ilki, "Düşçüler" olarak adlandırılan, ABD'ye aileleriyle birlikte yasa dışı yollardan geldiklerinde henüz çocuk olan göçmenleri kapsıyor. Sayıları 700 bini bulan "Düşçüler" bir önceki başkan Obama döneminde getirilen yasalar sayesinde sınır dışı edilmiyor. Bu gençlere vatandaşlık verilmeden çalışma izni veriliyor.

Bir süredir bu yasaları geri çekmeye çalışan Trump, hükümetin yeniden açılması için bu konuda geri adım atacağını, bu kişilerin 3 yıl daha yasalarla korunacağını ve çalışma izni verilmeye devam edilebileceğini söyledi.

Geçici Koruma Statüsü'ndeki göçmenlere yönelik taviz

Sayıları 300 bini bulan, savaş ve felaketlerden etkilenen ülkelerden gelen bu göçmenler de ABD'de çalışma iznine sahip. Trump, bu göçmenlerin de çalışma vizelerinin 3 yıl daha uzatılabileceğini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

Demokratlardan geri adım gelmedi

Demokratlar ise önerileri “kabul edilemez”, “umutsuz girişim” ve “rehin alma” olarak nitelemişti. Trump, twitter mesajında Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve diğer Demokratlar’ın kendisi daha konuşmadan teklifini reddettiğini kaydetti.

Trump, muhaliflerinin suç ve uyuşturucuları görmediğini sadece kazanamayacakları 2020’yi gördüklerini belirtti.

"Umutsuz bir girişim"

Temsilciler Meclisi'nde çoğunlukta olan Demokratların başkanı Nancy Pelosi, Trump'ın önerilerini "umutsuz bir girişim" olarak adlandırdı. "Önerilerin hiçbirinin insanların hayatını garantiye almak için uğraşan iyi niyetli çabalar olmadığını" söyledi.

Ardından da bir tweet atarak "Başkan'dan, #Trumpshutdown [Trump'ın hükümeti kapatması] kaosunda birçok belirsizlikle uğraşan federal çalışanlar için herhangi bir sempati duymadık" dedi.

Bir başka Demokrat Senatör Chuck Schumer de, bu önerilerin taviz değil "rehin alma" olduğunu söyledi. Cumhuriyetçi Senatör Mitchell McConnell ise, bunun hem sınır güvenliğini koruyan hem de hükümetin açılmasına yardımcı olacak bir öneri olduğunu söyledi.

McConnell, gelecek hafta bu önerinin kabul edilmesi için çalışacağını da duyurdu. ABD tarihinin en uzun hükümet kapanmasında, anketlere göre seçmenlerin çoğunluğu, Başkan Trump'ın sorumlu olduğunu düşünüyor.

Ne olmuştu?

Göçmenlerin geçişini engellemek için Meksika sınırına duvar örmek isteyen ABD Başkanı Donald Trump, bunun için 5,7 milyar dolarlık ek bütçe istemiş; ancak Kongre'deki Demokratlar 1,3 milyar dolar seviyesinde bulunan ödeneğin artırılmasına karşı çıkmıştı.

Bütçe krizi sebebiyle hükümet 22 Aralık’tan bu yana kapalı. Federal hizmetler verilemiyor, yaklaşık 800 bin çalışan maaş alamıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >