ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken kimdir?

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken kimdir ve Türkiye için ne anlam ifade ediyor?
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken kimdir ve Türkiye için ne anlam ifade ediyor?

ABD Başkanı Joe Biden'ın kabinesinde Senato'dan onay alan bir diğer isim Dışişleri Bakanı Antony Blinken oldu. Antony Blinken Dışişleri Bakanlığı görevini Trump yönetiminde bulunan Mike Pompeo'dan devralmış oldu. Dışişleri Bakanı Antony Blinken kimdir; Türkiye, Avrupa ve dünya için ne ifade ediyor?

ABD'nin küresel imajını düzeltmesi beklenen 58 yaşındaki Dışişleri Bakanı Antony Blinken,Obama döneminde hem Beyaz Saray, hem Dışişleri Bakanlığı hem de ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesinde önemli görevlerde bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken kimdir?

Uzun yıllar Başkan Joe Biden ile çalışan ve dış politikada 30 yıllık tecrübesi olan Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Obama döneminde 2015-2017 yıllarında Dışişleri Bakan Yardımcılığı görevini yürüttü.

Yönetimin DEAŞ'a karşı mücadele, Asya ile ilişkileri yeniden dengeleme ve küresel mülteci krizi gibi konularda yürüttüğü diplomaside başı çeken Bakan Blinken, eski Başkan Barack Obama'nın Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcılığını görevinde de bulundu.

Obama'nın ilk döneminde Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın ulusal güvenlik danışmanı olan Antony Blinken, Senato Dış İlişkiler Komitesinde de 2002-2008 yılları arasında Biden ile çalıştı.

Antony Blinken, 1994-2001 yılları arasında eski Başkan Bill Clinton'ın Ulusal Güvenlik Konseyi'nde de yer aldı.

  • ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, terör örgütü YPG'yi destekleyen isimler arasında.

Başkan Yardımcısı Harris'in seçim ekibindeydi

Biden ve Başkan Yardımcılığına seçilen Kamala Harris'e seçim kampanyası döneminde dış politika danışmanlığı yapan Blinken, öncesinde ise "Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement" adlı düşünce kuruluşunun direktörlüğünü yaptı.

Kamu görevlerinde bulunmadan önce "The New Republic" dergisinde muhabirlik yapan ve dış siyaset üzerine yazılar yazan Antony Blinken, "Ally Versus Ally: America, Europe, and the Siberian Pipeline Crisis" kitabının da yazarı.

Özel yaşamı

Lise eğitimini Paris'te alan Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Harvard ve Columbia Üniversitelerinde hukuk okudu ve iyi derecede Fransızca biliyor.

Yahudi bir anne babanın çocuğu olan Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın üvey babası da II. Dünya Savaşı'nda Nazi katliamından kaçmayı başarmış bir avukattı.

Bakan Antony Blinken Avrupa için ne ifade ediyor?

Antony Blinken'ın Avrupa ile bağları kişisel ve derin. Blinken, transatlantik iş birliğine büyük önem veriyor.

Donald Trump'ın Almanya'daki ABD askerlerini geri çekme kararıyla ilgili şöyle konuşmuştu:

Aptalca, zararlı ve stratejik bir yenilgi. NATO'yu güçsüzleştiriyor, Putin'in işine geliyor ve Avrupa'daki en önemli partnerimiz Almanya'ya zarar veriyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >