ABD Dışişleri Bakanı Pompeo: İran liderliği Trump'ın mesajını aldı

​ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo
​ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo

ABD ile İran arasında gerilim giderek tırmandıran Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin ile ilgili ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Bugün dünyanın daha güvenli bir yer haline geldiği açık."değerlendirmesinde bulundu. Pompeo "İran yönetiminin, Trump'ın bakış açısını ve vermek istediği mesajı açıkça anladığına eminim" dedi.

Amerikan ABC televizyonuna konuşan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kasım Süleymani'nin öldürülmesini kast ederek "Bugün dünyanın daha güvenli bir yer haline geldiği açık" ifadesini kullandı.

"Süleymani büyük bir risk teşkil edecekti"

"Süleymani'ye karşı harekete geçilmemiş olsaydı kendisi büyük bir risk teşkil edecekti" diyen Mike Pompeo, drone ile yapılan hava operasyonunun "Ellerindeki istihbaratın bir gereği" olduğunu söyledi.

ABD uluslararası angajman kurallarına bağlı

ABD Başkanı Donald Trump'ın Twitter'dan İran'ın kültürel varlıklarını hedef alabileceğine yönelik ifadelerinin aksi yönde bir açıklama yapan Mike Pompeo, ABD'nin uluslararası yasalarla belirlenmiş angajman kurallarına bağlı olduğunu söyledi.

"İran yönetimi Trump'ın mesajını anladı"

Pompeo ayrıca "İran yönetiminin, Trump'ın bakış açısını ve vermek istediği mesajı açıkça anladığına eminim" ifadelerini kullandı. Pompeo ayrıca Trump yönetiminin Ortadoğu'daki gelişmelerle ilgili kongreyi bilgilendireceğini ekledi.

Ne olmuştu?

Pentagon, Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in, Bağdat Havalimanı yakınına düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü açıklamıştı.

Saldırıda, Süleymani ve İranlı subayların yanı sıra Mühendis'in de aralarında bulunduğu 10 kişi hayatını kaybetmişti.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, olayın ardından yaptığı açıklamada, "Onun gidişiyle, onun yaptığı iş durdurulmayacak ve yolu kapanmayacak. Suçluları acı bir intikam bekliyor" ifadelerini kullanmıştı.

Ülkede 3 günlük yas ilan eden Hamaney, Süleymani'nin yerine yardımcısı Tuğgeneral İsmail Kaani'yi getirmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >