ABD, İran'a tehditler yağdırmasına rağmen neden vurmadı?

ABD-İran gerilimi tırmanıyor
ABD-İran gerilimi tırmanıyor

İran Devrim Muhafızları Ordusu, geçtiğimiz günlerde Umman Körfezi'ne kıyısı olan Hürmüzgan eyaletine bağlı Kuhmubarek kenti sahilinde "İran hava sahasını ihlal eden" ABD Hava Kuvvetlerine ait "RQ-4 Global Hawk" tipi İHA'nın karadan havaya füzeyle vurulduğunu duyurmuştu.Tehdit niteliğinde bir çok açıklamalar yapan ABD, İran'ı neden vurmadı ya da vuramadı?

İran Devrim Muhafızları Ordusu, geçtiğimiz günlerde Umman Körfezi'ne kıyısı olan Hürmüzgan eyaletine bağlı Kuhmubarek kenti sahilinde "İran hava sahasını ihlal eden" ABD Hava Kuvvetlerine ait "RQ-4 Global Hawk" tipi İHA'nın karadan havaya füzeyle vurulduğunu duyurmuştu. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise Hürmüz Boğazı üzerindeki ABD Hava Kuvvetlerine ait insansız hava aracının uluslararası hava sahasında uçarken düşürüldüğünü savunmuştu.

"ABD, İran’la ilişkileri düzeltmek istiyor"

ABD’nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook, ABD’nin Tahran’la ikili ilişkileri düzeltmeye ve eğer İran ile yeni bir anlaşma yapılırsa, yaptırımları kaldırmaya hazır olduğunu söyledi. ABD Başkanı Donald Trump’ın, İran ile diplomatik bir kanalda buluşulamadığı takdirde temsilcilerle görüşmeye hazır olduğunu ekleyen Hook, İran’a karşı uygulanacak olan yeni yaptırımların, ülkenin askeri harcamalarını azaltmaya yönelik olacağını belirtti.

Umman Körfezi'nde yanan gemi
Umman Körfezi'nde yanan gemi
  • Trump neden son anda vazgeçti?
  • Bunun üzerine, Beyaz Saray'da İran'a askeri misilleme içeren ve Trump'ın başkanlığını yaptığı acil durum toplantısı düzenlenmiş fakat Trump, son anda söz konusu misillemeden "çok fazla insanın öleceği gerekçesiyle" vazgeçmişti.

Trump: İran ile savaş istemiyorum

Amerikan televizyonu NBC'ye mülakat veren Trump, İran gerilimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Trump, mülakatta, "İran ile savaş istemiyorum. Daha önce hayatınızda görmediğiniz bir yıkım olur ve ben bunu istemiyorum ama nükleer silah edinemezler." ifadelerini kullandı.

İran’dan ABD’ye tehdit

İran Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Hüseyin Hanzadi, ABD ordusuna ait insansız hava aracına (İHA) yönelik gerçekleştirilen müdahalenin tekrarlanabileceğini söyledi.

İran’ın Fars eyaletinde konuşan İran Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Hanzadi, İran Silahlı Kuvvetlerinin askeri gücünü yaşanan son olayla birlikte başarılı bir şekilde test ettiğini belirterek, ABD’nin İran ile mücadele kapsamında en etkili İHA’sını bölgeye gönderdiğine işaret etti. Hanzadi ABD’ye verilen sert tepkinin tekrarlanabileceğini belirterek, “Tüm dünya ABD’nin casus uçağını nasıl düşürdüğümüzü gördü. ABD’ye verdiğimiz bu cevabı istediğimiz zaman tekrarlayabiliriz. Bunu onlar da biliyor" dedi. Bölgede ABD’ye fırsat tanımayacaklarını belirten Tuğamiral Hanzadi, savunma sanayi alanındaki üretim ve çalışmalara devam edeceklerini söyleyerek, elde edilen kazanımlardan dolayı silahlı kuvvetleri tebrik etti.

ABD: İran asla nükleer silah sahibi olamayacak

Bolton, Kudüs'te İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesinden önce düzenlenen ortak basın toplantısında, İran'a uygulanan yaptırımlar listesine dün gece yenilerinin eklendiğini hatırlatarak "İran, ABD ve dünyaya karşı asla nükleer silah sahibi olamayacak." ifadelerini kullandı.

İran'ın bölgedeki faaliyetlerini kastederek "Kimse onlara Orta Doğu'da avlanma lisansı vermedi" diyen Bolton, ABD Başkanı Donald Trump'ın dünkü açıklamasına atıfta bulunarak, "Ordumuz yenilendi ve hazır" diye konuştu.

Bolton, Tahran yönetimine ABD'nin sağduyu ve ihtiyatlı davranmasını zayıflıkla karıştırmamaları uyarısında bulundu.


İsrail Başbakanı Netanyahu da İran'ın nükleer programını savunanları eleştirerek Tahran'ın büyük bir imparatorluk kurmak istediğini, bölgede terörü yaydığını ve Suriye'de askeri üsler inşa ettiğini öne sürdü.

ABD, İran'ı vurursa 'Venezuela'daki gizli grup' devreye girecek

İran dün hava sahasına giren ABD’ye ait askeri bir insansız hava aracını vurdu. ABD askeri yetkilileri hava aracının uluslararası hava sahasında vurulduğunu söyledi ve bunun tahrik olmaksızın yapılan bir saldırı olduğunu kaydetti.

Trump, İran'ın ABD'ye ait hava aracını vurmasının ardından ülkeye askeri müdahale düzenlenip düzenlenmeyeceğine dair soruyu "Yakında öğreneceksiniz" şeklinde yanıtladı.

Kongre liderleri, İran konusunda düzenlenen brifinge katılmaları için Beyaz Saray'a davet edilirken GZT'ye konuşan ANKASAM Ortadoğu Uzmanı Cenk Tamer; ABD'nin İran'a cevap verebileceği kısmı operasyonun büyük bir savaşa yol açabileceğini görebildiğini Beyaz Saray'ın şu an için beklemede olduğunu kaydetti.

Tamer, iki ülke arasında olası bir savaş durumunda İran'ın Venezuela'daki Hizbullah destekli unsurlarını kullanabileceğini belirtiyor.

ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times da Trump'ın Amerikan insansız hava aracını düşüren İran'ı vurmaya onay verdiğini; ancak daha sonra "aniden" emrin uygulanmasını durdurduğunu öne sürdü.

“ABD İran karşısında yalnız kaldı”

Ruhani geçtiğimiz dönemlerdeki konuşması, "İran'ın geçen aylar ve haftalarda ABD'ye karşı büyük başarılar elde ettiğini söyleyen Ruhani, ABD'nin "İran gibi büyük bir devleti" karşısına aldığını ancak geleneksel müttefikleri tarafından bile yalnız bırakıldığını ifade etmişti.

"ABD'yle İran'ın savaşmasını isteyen tek ülke İsrail"

Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın da ortada çok kirli bir satranç oynandığını belirterek, "İran ABD'yi sıkıştırıyor. ABD de buna karşın gerginliği artıracak hamlelerde bulunuyor. ben ABD'nin şimdi değilse de mutlaka İran'a yönelik saldırıda bulunacağını düşünüyorum. Rusya ve Çin'in İran'ın yanında olduğunu düşünelim. ABD ve Türkiye cephesi savaşı hiçbir şekilde İran ve ABD'nin savaşmasını istemiyor. Bir de Japonya faktörü var. Japonya ABD'nin müttefiki ama İran'dan petrol alıyor. Suudi Arabistan dahi İranla ABD'nin savaşmasını desteklemiyor. İki ülkenin savaşa girmesini isteyecek tek ülkenin İsrail olduğunu görüyoruz. " dedi.

ABD-İran gerilimi


ABD'nin Mayıs 2018'de nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilerek yaptırımları yeniden uygulamaya başlamasından sonra Tahran-Washington hattında yaşanan gerginlik perşembe günü Devrim Muhafızları Ordusu'nun ABD'ye ait insansız hava aracını (İHA) Hürmüz Boğazı üzerinde vurarak düşürmesinden sonra tırmanmıştı.

İran, İHA'nın hava sahası ihlali nedeniyle vurulduğunu savunurken ABD, uçağın uluslararası hava sahasında vurulduğunu öne sürüyor.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >