ABD, İran'ı vurursa 'Venezuela'daki gizli grup' devreye girecek

Arşiv
Arşiv

İran dün hava sahasına giren ABD’ye ait askeri bir insansız hava aracını vurdu. ABD askeri yetkilileri hava aracının uluslararası hava sahasında vurulduğunu söyledi ve bunun tahrik olmaksızın yapılan bir saldırı olduğunu kaydetti.

Trump, İran'ın ABD'ye ait hava aracını vurmasının ardından ülkeye askeri müdahale düzenlenip düzenlenmeyeceğine dair soruyu "Yakında öğreneceksiniz" şeklinde yanıtladı.

Kongre liderleri, İran konusunda düzenlenen brifinge katılmaları için Beyaz Saray'a davet edilirken GZT'ye konuşan ANKASAM Ortadoğu Uzmanı Cenk Tamer; ABD'nin İran'a cevap verebileceği kısmı operasyonun büyük bir savaşa yol açabileceğini görebildiğini Beyaz Saray'ın şu an için beklemede olduğunu kaydetti.

Tamer, iki ülke arasında olası bir savaş durumunda İran'ın Venezuela'daki Hizbullah destekli unsurlarını kullanabileceğini belirtiyor.

ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times da Trump'ın Amerikan insansız hava aracını düşüren İran'ı vurmaya onay verdiğini; ancak daha sonra "aniden" emrin uygulanmasını durdurduğunu öne sürdü.

İran'ın dün hava sahasına giren ABD’ye ait askeri bir insansız hava aracını vurması ABD-İran arasında yeni bir gerilime neden oldu. ABD askeri yetkilileri hava aracının uluslararası hava sahasında vurulduğunu söyledi ve bunun tahrik olmaksızın yapılan bir saldırı olduğunu kaydetti.

ABD Başkanı Donald Trump Trump, İran'ın ABD'ye ait bir insansız hava aracını düşürmesi konusunda şu şekilde değerlendirmede bulundu:

  • "Çok büyük bir hata yaptılar. İHA uluslararası sulardaydı, bilimsel olarak bunun kanıtlarına sahibiz. Bunu yapan kişiler büyük bir hata yapmıştır, yapanlar başıboş ve aptal birileri olmalı."

Trump, "ABD'nin İran'a yönelik bir saldırı planı var mı?" şeklindeki bir soruya ise "Yakında göreceksiniz." diye yanıt verdi.

ABD Federal Havacılık Dairesi (FAA) İran'ın ABD'ye ait bir insansız hava aracını düşürmesinin ardından sivil uçaklara Basra Körfezi ile Umman Körfezi üzerinde uçuş yasağı getirdi.
ABD Federal Havacılık Dairesi (FAA) İran'ın ABD'ye ait bir insansız hava aracını düşürmesinin ardından sivil uçaklara Basra Körfezi ile Umman Körfezi üzerinde uçuş yasağı getirdi.

Beyaz Saray'da 'İran' toplantısı

Kongre liderleri İran konusunda düzenlenen brifinge katılmaları için Beyaz Saray'a davet edildi. Beyaz Saray'da ABD'nin düşürülen İHA konusunda Tahran'a nasıl bir tepki verileceğinin tartışıldığı bildirildi. Toplantıya ilişkin Beyaz Saray tarafından herhangi bir detay paylaşılmadı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise İran'ın ABD'ye ait drone'u vurmasından duyduğu kaygıyı dile getirerek her iki tarafa da maksimum itidal çağrısı yaptı.

Antonio Guterres
Antonio Guterres

ABD-İran arasındaki gerilime ilişkin GZT'ye değerlendirmelerde bulunan ANKASAM Ortadoğu Uzmanı Cenk Tamer İran'a düzenlenecek olası kısmı operasyonun Beyaz Saray'da tartışıldığını, toplantıda İran'da füze fırlatma rampalarının olduğu kısımlar ve nükleer tesislerin vurulabileceğinin düşünüldüğünü belirtti.

Tamer, ABD'nin kısmi operasyon yapması halinde İran'ın bunu cevapsız bırakmayacağını bildiğini vurgulayarak "ABD İran'a yönelik yapacağı kısmı operasyonun 3. dünya savaşına yol açabileceğini öngörüyor. Bu yüzden Beyaz Saray değil savaşı, kısmı operasyonu dahi göze alamıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Cenk TAMER
Cenk TAMER

ABD'nin İran'a savaş ilan etmesi, kısmı operasyona kalkışması durumunda İran'ın bunu cevapsız bırakmayacağını aynı zamanda Venezuela'daki Hizbullah destekli unsurlarını kullanabileceğini belirten Tamer:

"Venezuela ordusu ABD'ye misilleme yapabilir. Bunun neticesinde 3. dünya savaşının temelleri atılmış olur. ABD toplantılarda bu tür ihtimalleri dikkate alıyor, her şeyin hesaplamasını yapıyor. ABD, İran'a yönelik operasyon için şu an bekleme halinde diyebiliriz." dedi.

'İran'ın yapacağı hangi hamle ABD'nün tereddütsüz İran'a savaş açmasına yol açar?" şeklindeki soruya yanıt veren Tamer şu değerlendirmede bulundu:

  • "ABD operasyon için İran'ın savaş sebebi sayılabilecek daha büyük bir hamle yapmasını bekliyor.
  • İran şu an Yemen'deki Husileri kullanıyor.Yine aynı zamanda Irak'taki Şii milisler ABD unsurlarını, misyonlarını vuruyor. Irak'ta yeşil bölgeye saldırılar düzenliyor.
  • İran'ın doğrudan ABD elçiliklerine, ABD vatandaşlarına, askerlerine doğrudan saldırması durumunda bu savaş sebebi olacaktır."

Operasyon halinde İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatılması olasılığının da ABD'de değerlendirildiğini belirten ANKASAM Ortadoğu Uzmanı Cenk Tamer şu şekilde konuştu:

  • "Hürmüz Boğazı'nın kapatılması durumunda İran'dan petrol alan ülkelerde bu durumdan olumsuz etkilenebilir. İran'dan ham petrol alıcılarını ikame edebilmek için ABD, Suudi Arabistan ve BAE'nin petrol üretimlerini artırmaları konusunda baskı yapmıştı.
  • Özellikle Hindistan'a daha fazla petrol ihraç etmeleri gerektiği bu iki ülkeye söylenmişti. İran'ın petrol ihracatı açısından kritik öneme sahip Hürmüz Boğazı'nı tamamen kapatması sadece Hindistan'ı değil İran'dan petrol alan Çin, Japonya gibi ülkeleri olumsuz şekilde etkiler."

Hürmüz Boğazı nerede ?

İran ve Umman’ı ayıran bu su yolu, ayrıca Arabistan denizi ile Umman'ıı ve burayla Körfez’i birbirine bağlıyor. En dar kısmı, 21 mil genişliğinde, ancak kullanılan deniz ulaşımı her iki yön için de 2 mil genişliğinde.

Hürmüz Boğazı’nın önemi ne ?

ABD Enerji Danışma Yönetimine göre, 2016 yılında her gün 18,5 milyon varil petrol bu boğazdan geçti. Bu da bir önceki yıla oranla yüzde 9 artışa tekabül ediyor. Dünyada her yıl deniz yoluyla petrol ve diğer sıvı yakıtların yüzde 30’u yine bu boğazdan geçiyor.

Suudi Arabistan, İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Irak, ham petrol ihracatının önemli bir bölümü buradan geçiyor. Katar doğal gazının neredeyse tamamı yine buradan aktarılıyor.

"ABD'yle İran'ın savaşmasını isteyen tek ülke İsrail"

Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın da ortada çok kirli bir satranç oynandığını belirterek, iki ülke arasındaki gerginliğe ilişkin şu değerlendirmede bulundu.

  • "İran ABD'yi sıkıştırıyor. ABD de buna karşın gerginliği artıracak hamlelerde bulunuyor. ben ABD'nin şimdi değilse de mutlaka İran'a yönelik saldırıda bulunacağını düşünüyorum. Rusya ve Çin'in İran'ın yanında olduğunu düşünelim. ABD ve Türkiye cephesi savaşı hiçbir şekilde İran ve ABD'nin savaşmasını istemiyor. Bir de Japonya faktörü var. Japonya ABD'nin müttefiki ama İran'dan petrol alıyor. Suudi Arabistan dahi İranla ABD'nin savaşmasını desteklemiyor. İki ülkenin savaşa girmesini isteyecek tek ülkenin İsrail olduğunu görüyoruz. "

Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın
Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın

New York Times gazetesi:Trump, İran'a saldırı kararından uçaklar havalandıktan sonra vazgeçti

ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times'ta ABD Başkanı Donald Trump'ın dün İran'a yönelik bir hava saldırısına onay verdiği; ancak bir süre sonra bu kararından vazgeçtiği ileri sürüldü.

New York Times (NYT) gazetesi, adı açıklanmayan bazı üst düzey yetkililere dayandırdığı haberinde ABD Başkanı Trump'ın İran'a yönelik bir saldırı kararından son anda vazgeçtiğini iddia etti.

NYT'nin, "Trump, İran'a hava saldırısına onay verdi, sonra aniden vazgeçti" başlıklı haberinde, Amerikalı askeri ve diplomatik yetkililerin, ABD yerel saatiyle 19:00'a kadar İran'a ait bazı radar ve füze bataryalarının vurulmasını bekledikleri, Trump'ın kararından vazgeçmesi sonucunda bunun gerçekleşmediği ifade edildi.

Haberde, Trump'ın mı bu konudaki kararını değiştirdiği, yoksa yönetimin mi farklı bir strateji uygulamaya karar verdiğinin net olmadığı görüşlerine yer verildi.

 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD ile İran arasında silahlı çatışmanın bölge için
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD ile İran arasında silahlı çatışmanın bölge için

Amerikan ABC kanalında aynı konuyla ilgili bir haberde ise Trump'ın iptal kararını, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'a rağmen aldığı iddia edildi. Beyaz Saray ve Pentagon'dan iddialara ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

İran yarı resmi Fars haber ajansı: Yerel üretim “3 Khordad” füze sistemi sistemi kullanıldı

İran Devrim Muhafızları’nın haber sitesi Sepah, casus drone’un İran’ın güneyinde, Körfez’deki Hürmüzgan eyaletinde vurulduğunu yazdı. Yarı resmi Fars haber ajansıyla hava aracının vurulmasında İran’ın beş yıl önce kullanmaya başladığı yerel üretim “3 Khordad” füze sisteminin kullanıldığını bildirdi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif Twitter'dan paylaştığı mesajında drone'un İran hava sahasını ihlal ettiğini bir kez daha yineledi. Drone'un Birleşik Arap Emirlikleri'nden kimliğini gizleyerek havalandığını savundu.

Twitter mesajında 2 adet harita ve görsel de paylaşan Cevad Zarif drone'a ait parçaların İran sularında bulunduğunu iddia etti.

ABD'nin bölgedeki askeri varlığı ne kadar?

ABD'nin, İran'ın komşusu Irak'ta da yaklaşık 5200 askeri bulunuyor.

Mayıs ayı başında da ABD, daha önce zaman zaman Basra Körfezi'nde konuşlandırılan ve 2003'teki Irak Savaşı'nda da kullanılan USS Abraham Lincoln gemisini Orta Doğu'ya gönderdiğini açıklamıştı.

ABD'li yetkililer basına yaptıkları açıklamada USS Arlington gemisinin bölgeye gönderilmesinin daha önceden planlandığını, ancak tarihin öne çekildiğini belirtmişti.

İran'ın yarı resmi haber ajansı İsna'ya konuşan din adamı Ayetullah Yusuf Tabatabai Nejad ise 'ABD filosunu tek bir füzeyle yok edebileceklerini' söylemişti.

Ne olmuştu?

İran Devrim Muhafızları Ordusu, sabah saatlerinde Umman Körfezi'ne kıyısı olan Hürmüzgan eyaletine bağlı Kuhmubarek kenti sahilinde "İran hava sahasını ihlal eden" ABD Hava Kuvvetlerine ait RQ-4 Global Hawk tipi İHA'nın karadan havaya füzeyle vurularak düşürüldüğünü duyurmuştu.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı ise Hürmüz Boğazı üzerinde uçan ABD Hava Kuvvetlerine ait insansız hava aracının İran tarafından düşürüldüğünü doğrulamış, ancak söz konusu İHA'nın uluslararası sularda uçarken vurulduğunu savunmuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >