ABD Savunma Bakanı Jim Mattis görevi bırakıyor

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis
ABD Savunma Bakanı Jim Mattis

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis şubat ayı sonunda görevden ayrılacağını açıkladı. Mattis'in bu kararı ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'den çekilme kararının ardından geldi. ABD Başkanı Trump Twitter'dan paylaştığı mesajda Jim Mattis'in Şubat ayı sonunda şeref derecesiyle emekli olacağını belirtti. ABD Savunma Bakanı Jim Mattis nedir? Mattis hangi görevlerde bulunmuştur? Sizler için derledik.

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis şubat ayı sonunda görevden ayrılacağını açıkladı.

Mattis'in bu kararı ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'den çekilme kararının ardından geldi. Mattis bir de mektup kaleme aldı.

Mattis mektubunda "Görüşleri sizinkine daha yakın bir savunma bakanıyla çalışma hakkınız var" ifadesini kullandı.

ABD Savunma Bakanı Mattis uzun istifa mektubunun başında ABD'nin ulusal güvenlik stratejisindeki bazı başlıklarda son 2 yılda kaydedilen ilerlemeden gurur duyduğunu belirtti.

Mattis mektubunun geri kalanında stratejik çıkarları ABD'ninkilerle örtüşmeyen Çin ve Rusya'ya karşı ABD'nin sağlam ve kararlı duruş sergilemesi gerektiğini vurguladı. Mattis mektubunda özetle şunları kaydetti:

"Ortak savunmayı sağlamak amacıyla Amerikan gücünün bütün araçlarını kullanmalıyız"

  • "Çin ve Rusya kendi çıkarlarını komşularının, Amerika'nın ve müttefiklerimiz pahasına ilerletmek amacıyla başka ülkelerin ekonomik, diplomatik ve güvenlik kararlarıyla üzerinde veto yetkisi kazanarak kendi otoriter modelleriyle uyumlu bir dünya oluşturmayı amaçlıyor. Bu nedenle ortak savunmayı sağlamak amacıyla Amerikan gücünün bütün araçlarını kullanmalıyız. Ben de sizin gibi başından beri ABD silahlı kuvvetlerinin dünyanın polisi olmaması gerektiğini söyledim. Bunun yerine Amerikan gücünün bütün araçlarını kurduğumuz ittifaklarda etkili liderlik göstermek dahil ortak savunma sağlamak üzere kullanmalıyız. NATO'nun 29 demokrasisi 11 Eylül saldırıları sonrasında bizimle birlikte savaşma kararlılığını gösterdi. DAEŞ’in yenilgiye uğratılması için kurulan ve 74 ülkeden oluşan koalisyon bunun bir kanıtı."

"Görüşleri sizinkilere yakın bir bakanla çalışma hakkınız var"

"Görüşleri sizinkilere daha yakın bir savunma bakanı ile çalışmak hakkınız olduğu için, görevden ayrılmamın doğru olduğu kanaatindeyim"

Mattis mektubunda görevden ayrılacağı tarih olarak da 28 Şubat'ı işaret etti.

Jim Mattis'in görevden ayrılma kararı Başkan Trump'ın Suriye'den çekilme kararı ve ABD basınına Trump yönetiminin Afganistan'da da asker sayısını azaltmaya hazırlandığı yönünde haberlerin yansımasının ardından geldi.

ABD Başkanı Trump Twitter'dan paylaştığı mesajda ise Jim Mattis'in Şubat ayı sonunda şeref derecesiyle emekli olacağını belirtti. "Jim'in döneminde özellikle yeni ekipmanların alınması konusunda büyük ilerleme sağlandı. General Mattis müttefiklerin ve diğer ülkelerin askeri yükümlülüklerini yerine getirmelerinin sağlanmasında çok yardımcı oldu" diye yazdı. Yakın zamanda yeni bir savunma bakanının belirleneceğini belirtti, hizmeti için Mattis'e teşekkür etti.

Trump'ın fikrini değiştiremeyince istifa etti iddiası

ABD basınına yansıyan haberlerde Jim Mattis'in Başkan Trump'ın Suriye'den çekilme kararından vazgeçirmek için Beyaz Saray'a gittiği; ancak Trump fikrini değiştirmeyince istifa mektubunu sunduğu belirtiliyor.

Demokrat liderler Mattis'in istifasını değerlendirdi

Mattis'in görevden ayrılması ABD siyasetinde yoğun tartışma yarattı. ABD'de hükümetin kapanmaması için Trump yönetimi ile görüşmeler yapan Demokrat liderler Nancy Pelosi ve Chuck Schumer basın mensuplarına yaptıkları açıklamada Mattis'in istifasını değerlendirdi. Mattis için güçlü bir lider ifadesini kullanan Nancy Pelosi "Mektubu okuyun, onu bu karara iten süreci görün" diye konuştu.

Her iki Demokrat lider deneyimli isimlerin Trump yönetiminden ayrıldığını hatırlattı, Trump yönetiminin kaos içinde olduğunu savundu.

James (Jim) Mattis kimdir?

Trump'ın Pentagon için 2016'da seçtiği James Mattis, 1991 Körfez Savaşı sırasında bir taburun komutanıydı.

Mattis 2001'de Afganistan'daki özel kuvvetlere komuta etmişti.
Mattis 2001'de Afganistan'daki özel kuvvetlere komuta etmişti.

2003 Irak işgali sırasında da kilit rol üstlenen Mattis, Felluce çatışmalarında deniz piyadelerini komuta ediyordu.

Mattis, 2013 yılında ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'ndaki (CENTCOM) görevini tamamladıktan sonra emekli olmuştu.

 CENTCOM, ABD ordusunun Orta Doğu operasyonlarından sorumlu kolu.
CENTCOM, ABD ordusunun Orta Doğu operasyonlarından sorumlu kolu.

Mattis, o dönemlerde ABD Başkanı Barack Obama'nın Orta Doğu politikalarını kamuoyu önünde açık bir dille eleştiriyordu.

En ciddi eleştirileri ise İran konusunda yapıyor, İran'ı "Orta Doğu'da istikrarın önündeki en kalıcı tehdit" olarak tanımlıyordu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >