ABD ve İngiltere Pfizer aşısının neden olduğu alerjik reaksiyonu araştırıyor

Arşiv
Arşiv

Pfizer ve BioNTech iş birliğiyle geliştirilen COVID-19 aşısı İngiltere ve ABD'deki uygulandığı bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olmuştu. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), İngiltere ile beraber konuyu araştırdıklarını bildirdi. Söz konusu aşının, gıda ve ilaç alerjisi olan kişilere vurulmaması gerektiği ifade ediliyor.

ABD FDA Biyolojik Gelişme ve Araştırma Merkezi Direktörü Peter Marks, gazetecilere yaptığı açıklamada, Alaska dışında diğer bazı eyaletlerden de COVID-19 aşısının alerjik etkileri hakkında şikayetler geldiğini ve bunları incelediklerini kaydetti.


Marks, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ve İngiltere'deki meslektaşları ile koordineli şekilde çalıştıklarını söyleyerek, "Aşıdaki hangi bileşenin alerjiye sebep olduğunu tespit etmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

ABD'nin Alaska eyaletinin Juneau şehrindeki Bartlett Bölge Hastanesinden perşembe günü yapılan açıklamada, COVID-19 aşısının 2 sağlık çalışanında uygulandıktan sonra 10 dakika içinde"aşırı alerjik tepkiye" yol açtığı belirtilmişti.

İngiltere'de de görüldü

Aşının yaygın kullanımına onay verilen İngiltere'de de geçen hafta benzer 2 vaka görülmüş, İngiltere İlaç ve Tıp Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA) ilaç ve gıdalara aşırı alerjik reaksiyon gösteren kişilerin, aşıyı vurulmaması gerektiğini belirtmişti.

  • Almanya'da Türk bilim insanları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci'nin kurucuları olduğu BioNTech'in geliştirdiği aşı adayı, İngiltere'nin 2 Aralık'ta yaygın kullanımına onay vermesiyle "dünyada tescillenen ilk COVID-19 aşısı" olmuştu.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >