ABD'de Cumhuriyetçiler ve Demokratlar S-400'ler konusunda hemfikir

S-400 füze savunma sistemi
S-400 füze savunma sistemi

● ABD'de Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’ndan yeni bir S-400 adımı geldi. Demokrat ve Cumhuriyetçi Partili Kongre üyelerinin destek verdiği karar tasarısında Türkiye’ye S-400’leri almaktan vazgeçmesi çağrısı yapıldı.

● Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’na sunulan tasarıda Türkiye ile ABD'nin tarihi müttefiklik ilişkisi vurgulandı.Temsilciler Meclisi Tahsisat Komisyonu’nun gündeminde de Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı füze savunma sistemi S-400’lerle ilgili tartışma vardı.

● Komisyon, savunma bütçesine yönelik kapsamlı bir harcama tasarısına, Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının teslim edilmesini engelleyen bir madde ekledi.

ABD Temsilciler Meclisi Tahsisat Komisyonu'nun F-35 savaş uçaklarının Türkiye'ye teslimatının engellenmesini içeren bir tasarı sunmasının ardından Dışişleri Komisyonu’ndan da yeni bir S-400 adımı geldi. Demokrat ve Cumhuriyetçi Partili Kongre üyelerinin destek verdiği tasarısıda Türkiye’ye S-400’leri almaktan vazgeçmesi çağrısı yapıldı.

Tasarının içeriğinde neler var?

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’na sunulan tasarıda Türkiye ile tarihi müttefiklik ilişkisi vurgulandı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Rusya ile Türk-Amerikan ortaklığını ve Türkiye’nin NATO’daki rolünü tehlikeye atabilecek askeri bir ilişkiden kaçınması çağrısı yapıldı. Tasarıda Türk hükümetine Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi almak için yapılan anlaşmanın iptal edilmesi çağrısında bulunuldu.

Demokratlar ve Cumhuriyetçiler S-400 konusunda birleşti

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nun Demokrat Partili Başkanı Eliot Engel “Bu karar ABD Kongresi’nin ülkemizin Türkiye ile tarihi ilişkisine taahhüdünü gösteriyor. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önemli NATO müttefikimizi götürdüğü yönden endişeliyiz. (Rusya Cumhurbaşkanı) Vladimir Putin ile samimi durmak kabul edilemez. ABD Kongresi Erdoğan’ın Rusya’dan S-400 füze savunma sistemini alması halinde boş oturmayacak." ifadelerini kullandı.

"S-400'ler alınırsa F-35'ler teslim edilmesin"

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nun Cumhuriyetçi kıdemli üyesi Michael McCaul da şunları kaydetti:

  • “Türkiye uzun süredir Amerika’nın müttefiki; ancak bir tercih yapmak zorunda. Ankara’nın Rus füze sistemini alması halinde Amerika derhal yaptırım uygulamalı ve Türkiye’yi de F-35 programından çıkarmalıdır. Her iki partinin de destek verdiği karar tasarısı Türkiye’nin seçimini yapması gerektiği konusunda Kongre’den gelen açık bir mesaj olarak algılanmalı. Türkiye Rusya ile mi ortak olacak yoksa NATO müttefikleriyle mi? Umarım Erdoğan doğru kararı verir. İttifakımızın geleceği buna bağlı

Cumhuriyetçi Kongre üyesi Kevin McCarthy de “Türkiye’ye verilen mesaj açık. Türkiye’nin S-400’leri alması halinde F-35’leri almaması konusunda geniş tabanlı ve her iki partinin de desteğini gören bir mutabakat söz konusu.Bunun Amerika’nın ulusal güvenlik çıkarlarına yönelik çok ciddi sonuçları olur. Türkiye bu alımı iptal etmeli ve bunun yerine birlikte çalışmanın ortak çıkarımıza olduğu alanlarda Amerika ile işbirliği yapmalıdır” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetçi Kongre üyesi Kevin McCarthy
Cumhuriyetçi Kongre üyesi Kevin McCarthy

Temsilciler Meclisi Tahsisat Komisyonu’na gönderilen F-35 yasa tasarısı

Öte yandan Temsilciler Meclisi Tahsisat Komisyonu’nun gündeminde S-400’lerle ilgili tartışma vardı. Komisyon, savunma bütçesine yönelik kapsamlı bir harcama tasarısına, Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının teslim edilmesini engelleyen bir madde ekledi. Tasarı bugün komisyonun alt komitesinde görüşüldü.

Tasarı yasalaşırsa ne olacak?

  • Tasarının kabul edilmesi halinde ABD'deki F-35 savaş uçaklarının Türkiye'ye teslimatında federal bütçeden faydalanılmasını yasaklanacak.
  • Nitekim F-35'lerin Türkiye'ye teslimatında yakıt ya da pilotlar için harcama yapılmasına izin verilmeyecek.

Süreç nasıl işleyecek?

Reuters haber ajansı F-35’lerle ilgili bu tasarının ne zaman yasalaşacağını ya da yasalaşıp yasalaşmayacağını söylemek için henüz erken olduğunu belirtiyor. Tasarının yasalaşması için öncelikle Demokratlar’ın kontrolundaki Temsilciler Meclisi’nden daha sonra da Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Senato tarafından kabul edilmesi gerekiyor.

Tasarının yasalaşması için savunma için Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratların sunduğundan daha fazla kaynak yani yaklaşık 750 milyar dolar talep eden ABD Başkanı Donald Trump’ın da imzalaması gerekiyor.

Temsilciler Meclisi Tahsisat Komisyonu’nun internet sitesinde söz konusu savunma tasarısına ilişkin olarak yer alan 14 Mayıs tarihli basın bildirisinde son madde olarak tasarının F-35’lerin Türkiye’ye transferini yasakladığı, bunun da amacının ABD teknolojisini Rus füze sistemleri karşısında riske atmamak olduğu belirtiliyor.

Tasarının kapsamlı metninde de ilgili bütçe kaynağının “F-35 hava araçları ya da F-35 silah sistemlerinin Türkiye Cumhuriyeti’ne teslimi için kullanılmayacağı” ifade ediliyor.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan S-400 açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,dün Romanya Temsilciler Meclisi Avrupa İşleri Komisyonu Başkanı Angel Tilvar'i kabul etti.

Çavuşoğlu, basın toplantısında S-400'e ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, S-400 tesliminin erteleneceği yönündeki iddialara yanıt vererek, "Erteleme veya durdurma gündemde değil. Bitmiş bir anlaşma, ertelemeyi neden konuşalım?" dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >