ABD'li bilim adamlarından 'enteresan' araştırma: Yüz maskeleri bağışıklık kazandırabilir

Arşiv
Arşiv

ABD’li bilim insanları maskelerin yaygın kullanımıyla yeni tip koronavirüse karşı bağışıklığının sağlanabileceğini iddia etti. Araştırmacılar bu kapsamda maske gibi bir katmandan geçen daha küçük viral yüklerin neden olduğu enfeksiyonların bağışıklık oluşturabileceğini ve koronavirüse karşı ham bir aşı gibi çalıştığını açıkladı. Bununla birlikte, bulguların maske takmanın yaygın olduğu Uzak Doğu’da neden daha az insanın COVID-19 nedeniyle hayatını kaybettiğine açıklık getirdiği açıklandı.

ABD’de yer alan California Üniversitesi’nden araştırmacılaryüz maskelerinin toplu kullanımının yeni tip koronavirüse(COVID-19) karşı bir tür ham 'aşı' görevi görebileceğini iddia etti.

Bilim insanları bu şekilde maske aracılığıyla tekrar tekrar küçük miktarlarda COVID-19'a maruz bırakmanın insanların vücutlarını virüsü tanıma ve mücadele etme konusunda eğitebileceğini ve onları etkili bir bağışıklık oluşturabileceğini savundu.

Uzak Doğu'daki durum

New England Journal of Medicine dergisinde yer alan çalışmanın, ayrıca pandeminin sonraki aşamalarında, maskelerin yaygın olduğu Uzak Doğu’da neden daha az insanın koronavirüs nedeniyle öldüğünü veya enfekte olduğuna kısmen açıklık getirdiği belirtildi.

Öte yandan araştırmacılar, insanların sosyal mesafeye dikkat veya bağışıklık kazanmak için virüse kasıtlı olarak yakalamaya çalışmaması gerektiğini vurguladı.

Varyolasyon teorisine dayanıyor

Maskelerin COVID-19'a karşı bir miktar bağışıklık sağlayabileceği fikri, asırlık bir aşılama tekniği olan varyolasyon teorisine dayanıyor.

Varyolasyon, yeniden enfeksiyonu önleyen koruyucu bir bağışıklık tepkisi oluşturmak için düşük dozlarda bir patojenle(bakteri ya da virüs) insanları kasıtlı olarak enfekte etme uygulamasına deniliyor.

Çiçek hastalığı için kullanıldı

Tartışmalı teknik, tarih boyunca insanları çiçek hastalığına karşı aşılamak için kullanıldı, ancak sonunda, onları daha güvenli hale getirmek için zayıflatılmış virüs formları kullanan modern aşılarla değiştirildi.

Çalışmanın yazarlarından Dr. Monica Gandhi ve epidemiyolog Profesör George Rutherford, yüz maskelerinin varyolasyonla aynı şekilde çalıştığına inandıklarını söyledi.

Dr. Gandhi, 'Bu virüse sahip olabilirsiniz ancak asemptomatik olabilirsiniz. Asemptomatik enfeksiyon oranlarını maskelerle artırabilirseniz, belki bu, popülasyonda bağışıklık sağlamanın bir yolu olabilir” ifadelerini kullandı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >