ABD'li validen çarpıcı sözler: Kaliforniya bir ulus devlettir

2004-2011 yılları arasında San Francisco Belediye Başkanlığı yapan Gavin Newsom, Ocak 2019'dan beri Kaliforniya Valiliği görevini yürütüyor
2004-2011 yılları arasında San Francisco Belediye Başkanlığı yapan Gavin Newsom, Ocak 2019'dan beri Kaliforniya Valiliği görevini yürütüyor

İskoçya ve İrlanda Büyük Britanya'dan ayrılmak istedi. Büyük Britanya ise AB'den... İspanya'nın Özerk Bask Bölgesi uzun zamandır İspanya Merkez Hükümeti ile bağımsızlık mücadelesi veriyor. Fakat bu hikayelerdeki tek başarı Britanya'ya ait; Johnson hükümeti Brexit'i gerçekleştirmeyi başardı. Koronavirüs salgını ile birlikte ise, "Kaliforniya da ABD'den mi ayrılmak istiyor?" sorusu ABD kamuoyunda yeniden alevlenmeye başladı.

ABD'nin Kaliforniya Valisi Gavin Newsom CBS televizyonuna dikkati çeken açıklamalar yaptı.

Kaliforniya'nın yeni tip koronavirüse karşı erken ve sıkı tedbirler alan ilk eyaletlerden biri olduğunu ifade eden Newsom, "İnsanların, 'Biz bunu hallettik, hadi doğum günü partisi yapalım' demesinden endişe ediyorum. Eğer bunu yakında yapacak olursak bir problemimiz var demektir." dedi.

CBS muhabiri Vali Newsom'a, "Kaliforniya'nın bazı bağlantılar sayesinde avantajı olduğunu düşünüyor musunuz? Silikon Vadisi gibi yerler Kaliforniya'ya diğer eyaletlerin sahip olmadığı bazı avantajlar veriyor mu?" sorunusunu yöneltti.

Newsom'ın cevabı ise şu şekilde:

Buna şüphe yok. Bu bir ulus devlet. Dünya'nın en büyük 5. ekonomisi. 40 milyon Kaliforniyalı güçlü. Biz, biyoteknoloji ve biyoinovasyonun doğum yeriyiz.

'Federal hükümete parmak sallamadık'

Newsom sözlerine şöyle devam etti:

"Size spesifik bir örnek vereyim. Federal devletin kasasından ve stoğundan 170 adet solunum cihazı aldık. Bozuklardı. Bundan yakınmak, birilerine parmak sallayıp cihazları geri göndermek yerine bunları Silikon Vadisi'ne yolladık. Orada temiz enerji şirketimiz var, bu şirket onları 72 saat içerisinde tamamen tamir edip Los Angeles'a bize geri yolladı. İşte Kaliforniya ruhu budur."

  • Neswom'ın "Biz ulus devletiz, dünyanın 5. büyük ekonomisiyiz." dedikten sonra Federal hükümetten gelen solunum cihazlarıyla ilgili açıklamaları sosyal medyada şu soruyu dolaşıma soktu: Kaliforniya bağımsızlığını mı ilan etmek istiyor?

'Calexit'

Kaliforniya'nın ABD'den ayrılmak istediği iddiaları uzun bir süredir konuşuluyor. Hatta 2016 ABD başkanlık seçimlerinde Kaliforniya Hillary Clinton'a yüzde 61,5 oranında oy vermiş ve eyaletin ülkenin genel kamuoyundan oldukça farklı olduğu görülmüştü.

Demokrat Parti'nin Kaliforniya'daki oylarını kaybetmemek için eyaletin bağımsızlığına sıcak bakmadığı belirtiliyor.

  • Kaliforniya 40 milyon nüfusuyla, ABD'nin gayrısafi yurt içi hasılasının 7'de birini oluşturuyor. Eyalet, satın alma gücü paritesiyle ABD, Çin, Hindistan, Japonya, Almanya ve Rusya gibi ülkeleri geride bırakıyor. Eyaletin en büyük şehri olan Los Angeles ülkenin en büyük üretim merkezi. Başkent Sacramento ise 2002 yılında Harvard Üniversitesi'nin Time dergisi için yürüttüğü araştırmada "Amerika'nın en çeşitli şehri" seçilmişti.

Yes California

"Evet Kaliforniya" isimli kampanya, Ağustos 2015'te, Rusya'da yaşayan bir New Yorklu olan Louis J. Marinelli tarafından başlatıldı. Marinelli'nin Rus hükümetinden Kaliforniya konusunda yardım gördüğü ileri sürüldü.

'Yes California' hareketini logosu
'Yes California' hareketini logosu

Marinelli 2016 yılında Moskova'da "Kaliforniya Büyükelçiliği" açıldığını duyurdu. Marinelli Büyükelçiliğin bir kültür merkezi olduğunu, Ruslara Kaliforniya tarihini öğretmek, Ruslarla ticareti arttırmak ve turizmi geliştirmek için kurulduğunu ifade etti.

Calexit mümkün mü?

ABD'de 1861 yılında 11 eyalet Federasyon'dan ayrıldı fakat ABD Yüksek Mahkemesi 1869'da şöyle bir emsal karar alarak ayrılığı iptal etti:

Hiçbir eyalet tek taraflı Federasyon'u terk edemez. Eyaletlerin Federasyon'u terk edebilmesi için Temsilciler Meclisi ve Senato'nun üçte ikisinin tasdik ettiği bir anayasal değişiklik gerekir ve bunu 38 eyalet meclisi de onaylamalıdır.
  • Bu yüzden Kaliforniya'nın ABD'den ayrılması analistler tarafından ihtimal dışı görülüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >