Adalardaki kriz çözülüyor: Fayton gidecek elektrikli araçlar gelecek

Adalar'da fayton yerine elektrikli toplu taşımalar kullanılacak
Adalar'da fayton yerine elektrikli toplu taşımalar kullanılacak

Adalar'da geçtiğimiz günlerde ruam hastalığı tespit edilen atların itlafi ve sonrasında faytonlara at koşulmasının yasaklanmasıyla başlayan krizi çözecek formül bulundu. Faytoncular ve hayvanseverleri karşı karşıya getiren krizi elektrikli toplu taşıma araçları ve elektrikli taksi çözecek.

Adalar'da geçtiğimiz günlerde atlarda görülen ruam hastalığı sonucu 3 ay süreyle atlı fayton kullanımı durdurulmuştu. Büyük bir krize neden olan fayton kullanımı için çeşitli öneriler ortaya atılmıştı. Son olarak elektrikli toplu taşıma araçları ve elektrikli taksilerle sorunun çözüme kavuşturulması kararlaştırıldı. Gürültü ve kirlilik yapmayan toplu taşıma araçları 15 kişilik olacak. Adalar'da 35 turistik fayton kalacak.

"Ulaşım 15-20 kişilik elektrikli araçlarla yapılacak"

Adalar'daki toplu taşıma ve turistik turların önemli bir bölümünü elektrikli araçlarla yapmayı planladıklarını anlatan Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül, Hürriyet gazetesinden Fatma Aksu'nun haberinde şunları söyledi:

"Toplu taşıma işini elektrikle çalışan, çevre kirliliği yaratmayan, tamamen sessiz 15-20 kişilik araçlarla çözeceğiz. Bu araçların sayısı 35-40 civarında olacak. Adalar'ın coğrafi ve kültüre yapısına uygun araçların seçimi üzerinde çalışıyoruz.

Çevreci taksiler de kullanılacak

Günübirlik turistlerin tur ihtiyacını karşılamak için de 2-4 kişilik çevreci e-Taksiler devreye sokulacak. Bunların sayısının da 35-40 kadar olması planlanıyor. Üç nesildir faytonculuk yapan aileleri de yok saymak mümkün değil. Hem bu nedenle, hem de Adalar'la özdeşleştiği için 35-40 faytonun bırakılması düşünülüyor."

E-taksilerin özellikleri

E-taksiler 4-12 saat şarjla 70-100 kilometre yol gidebilecek.

En yüksek hızı saatte 35 kilometre olacak.

Yüzde 10-25 arasındaki eğimli yolları tırmanabilecek.

Ücretlendirme kilometre esasına göre olacak.

Toplu taşıma araçlarının özellikleri

15-20 kişilik olacak. Yaz ve kış kullanımı için tenteyle donatılacak.

Tam yüklü iken yüzde 10 ile 25 arasında eğimi tırmanabilecek.

Tek şarjla 70-100 kilometre kat edebilecek ve İstanbul kart ile ödeme yapılabilecek.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >