Akıllı telefon satışlarında 'düşüş' dönemi

Akıllı telefon dünyası, satış istatistiklerindeki düşüş ile dikkati çekiyor.

● Akıllı telefon dünyasındaki düşüş trendi, Apple başta olmak üzere çok sayıda şirketi olumsuz etkilemiş durumda.

● Marka bazlı satışlarda; Samsung, Huawei, Xiaomi gibi devler dışında hemen hemen tüm şirketler düşüş istatistikleriyle dikkati çekerken küçük markalar için de tehlike çanları çalıyor.

● 2018 yılının aynı dönemine oranla bu yıl toplamda 7 milyon daha az akıllı telefon satıldı. Düşüşün, 2020 itibariyle hızlanarak devam etmesi bekleniyor.

Elektronik devreler dünyasında yaşanan hızlı değişim, teknolojinin her geçen gün daha yüksek bir hızla gelişmesine imkan sağladı. 2000'li yılların ilk günlerinde yapay zekaların insanlığın sonunu nasıl getireceğine dair üretilen hikayeler; bugün farklı formatlarda karşımıza çıkmaya devam ederken yapay zekaları cebimize ve günün neredeyse 12 saati elimize kadar getiren akıllı telefonlar, gerçek bir dünya oluşturmayı başarmış durumda.

2000'li yıllardan bugüne teknoloji noktasında çok fazla şey değişti.
2000'li yıllardan bugüne teknoloji noktasında çok fazla şey değişti.

Telefon dünyası, birçok farklı değişim ve farklılaşmayla hayatımızdaki yerini korumaya devam ediyor. 2007 yılında dünyanın en fazla satan telefonlarının olduğu ilk 10 listesinde Nokia birden fazla modeliyle yer alıyordu. Bir yıl sonra aynı listede önemli değişiklikler olmaya başlamıştı… Çünkü 2007’de Apple tarafından piyasaya çıkartılan iPhone, 2008’te en çok satan telefonlar arasına girmişti. Nitekim, ilerleyen yıllarda Nokia sahneden çekildi… O günlerde listenin alt basamaklarında yer alan Samsung, büyük bir atak yaptı ve birkaç yıl içinde dünyanın en çok satan telefonu haline geldi. Dengeler, çok değil on yıl gibi bir süre içinde değişti. Herhalde 2007 yılında herhangi bir Nokia yöneticisine birkaç yıl içinde bu listenin dışında kalacağını söylense yönetici, bu yoruma kahkahalarla gülerdi. Oysa günümüzün en net gerçeği bu. Teknolojide dengeler çok çabuk değişiyor…

Nokia, bir dönemlerin 'en çok kazanan' telefon üreticisi konumunda yer alıyordu.
Nokia, bir dönemlerin 'en çok kazanan' telefon üreticisi konumunda yer alıyordu.

Teknolojide değişen dengelerin akıllı telefon dünyasındaki karşılığı da istatistiklere yansımış durumda. İstatistikler, akıllı telefon pazarındaki satışların düştüğünü söylüyor. Araştırma şirketi Gartner'in verilerine göre 2019 yılının ikinci çeyreğinde akıllı telefon satışları yüzde 1.7 oranında düştü.

Apple pazar payı kaybetmeye devam ediyor

Marka bazında satışlara baktığımızda ise Samsung'un 2019 yılının ikinci çeyreğinde 75 milyon telefon satarak pazar payını yüzde 20.4'e çıkardığı görülüyor. Geçen yılın aynı döneminde bu oran yüzde 19.3 olmuştu. İkinci marka olan Huawei ise ABD'nin ticari engellemelerine rağmen pazar payını yüzde 13.3'ten yüzde 15.8'e çıkarmış durumda.

Apple'da düşüş trendi devam ediyor. Apple'ın fiyat politikaları ve karıştığı skandallar, bu düşüşte büyük ölçüde etkili.
Apple'da düşüş trendi devam ediyor. Apple'ın fiyat politikaları ve karıştığı skandallar, bu düşüşte büyük ölçüde etkili.

Apple pazar payı kaybetmeye devam ediyor Listede üçüncü sırada olan marka Apple'da ise düşüş sürüyor. Marka adı geçen dönemde 38 milyon cep telefonu satarak geçen yılın aynı döneminde yüzde 11.9 olan pazar payını yüzde 10.5'e düşürdü. Akıllı telefon pazarında bu düşüşün ne kadar süreceği bilinmiyor. Ancak pazarın belli bir doygunluğa ulaştığını söyleyebiliriz. Raporun tamamına Gartner üzerinden ulaşmak mümkün.

Akıllı telefon satışlarındaki düşüşü gösteren GZT infografiği!
Akıllı telefon satışlarındaki düşüşü gösteren GZT infografiği!
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >