Amazon'dan 'bağış' hamlesi: 'Depolar sivil toplum kuruluşları için boşaltılacak'

Amazon.

● Dünyanın en büyük çevrimiçi alışveriş platformu Amazon, 1 trilyon doları aşan piyasa değeriyle dünyanın en değerli şirketleri arasında yer alıyor.

● Perakende sektörünün en büyük isimlerinden olan Amazon, her yıl yüz binlerce farklı ürünü 'satılabilir' kılarken üçüncü parti şirketlere ait olup deposunda kalan ve satışı gerçekleştirilemeyen ürünlerle de gündemden düşmüyor.

● ABD'li teknoloji devi aldığı kararla deposunda kalan ürünleri parçalamak yerine bağışlamaya karar verdi.

● Amazon depolarında satılmadan kalan ürünler sivil toplum kuruluşları ile paylaşılacak.

Dünyanın en büyük çevrimiçi alışveriş platformu olarak değerlendirilen Amazon, neredeyse kurulduğu günden bu yana sürekli olarak büyüyor. Büyüme hızıyla da rakiplerinden ayrışan şirket, kurucusu Jeff Bezos'u açık ara dünyanın en zengin insanı yapmış durumda. Birçok insanın alışveriş alışkanlıkları ve bu alışkanlıkları adapte ettiği davranışları değişkenlik gösterse de internet üzerinden yapılan alışverişlerde temel motivasyon ve dikkat edilen nokta 'güven duygusu' oluyor. Amazon’un bugünlere gelmesini sağlayan en önemli referans noktalarının başında müşterilerinde oluşturduğu değişmez güven duygusu geliyor. Amazon, büyük hatalar yapmayarak müşterilerinin güven duygusunu sarsmadı ve bu şekilde büyümesini hızlandırdı.

Jeff Bezos, Amazon yatırımıyla birlikte dünyanın en zengin insanları listesinde zirveye yerleşmiş durumda.
Jeff Bezos, Amazon yatırımıyla birlikte dünyanın en zengin insanları listesinde zirveye yerleşmiş durumda.

Amazon nasıl büyüdü?

Ülkemizin de aralarında bulunduğu birçok farklı ülkenin en çok şikayet edilen hizmetlerinin başında ‘kargolama’ işlemleri geliyor. Kargo konusundaki başarısız süreçler, dev mağaza ve şirketlerin belini bükerken Amazon bu konuda oldukça hassas davranıyor. Hızlı ve doğru çalışanlarla gerçekleştirilen kargolama ve teslimat işlemleri Amazon’u başarılı kılmak noktasında oldukça kritik bir görev üstleniyor.

Amazon, dünyanın en değerli teknoloji oluşumlarından biri. Şirket, 1 trilyon doları aşkın değeriyle dikkati çekiyor.
Amazon, dünyanın en değerli teknoloji oluşumlarından biri. Şirket, 1 trilyon doları aşkın değeriyle dikkati çekiyor.

Amazon, yalnızca öz kaynakları ve çalışanları ile değil müşterileri ve onların sahip olduğu güçle de büyüyen bir şirket konumunda. Bu alışkanlığı en baştan bu yana sürekli olarak müşterilerin lehine kararlar çıkararak destekleyen şirket, ‘iade politikası’ başta olmak üzere onlarca referansı hep ‘insan kazanmak’ üzerine kurguladı. Amazon’da nedensiz iade sisteminin bulunduğunu da ekleyelim. Yani ‘müşterim mutlu olsun ki ben de mutlu olayım.’ anlayışı Amazon’u başarılı kılmak noktasında önemli bir kılavuz.

Amazon, her gün yüz binlerce yeni ürün paketliyor.
Amazon, her gün yüz binlerce yeni ürün paketliyor.

Amazon’un hemen her biriminde faaliyet gösteren çalışanlar işin asıl sahibi gibi muamele gördüklerini ifade ediyor. Şirkete yönelik yapılan röportaj ve incelemelerin tamamında vurgulanan ‘biz bir aileyiz’ gerçekliği Amazon’un en önemli temel taşlarından birini oluşturuyor. Amazon’da çalışan tüm bireyler özverili ve şirketi sahiplenir bir davranış alışkanlığına sahip.

Satılmayan ürünler için yeni yönerge

Amazon'un her yıl yeni ve on binlerce farklı üyeyle genişlettiği ürün ağı, şirket için inanılmaz bir güç anlamına geliyor. ABD’li şirket birçok ülkede faaliyet gösteriyor. Firma hem kendisi perakende ürün satıyor hem de üçüncü parti satıcılara ürünlerini müşterilerine ulaştırabilecekleri bir platform sağlıyor. Firma, aldığı yeni kararla birlikte, depolarında belli bir süreden fazla bekleyen üçüncü parti üreticilere ait malları imha etmek yerine bağışlayacak. Elde kalan ürünler sivil toplum kuruluşları ile paylaşılacak.

Amazon, depolarında kalan ürünleri sivil toplum kuruluşlarıyla paylaşacak.
Amazon, depolarında kalan ürünleri sivil toplum kuruluşlarıyla paylaşacak.

Fullfilled by Amazon Donations adını alacak proje kapsamında yapılacak çalışmalarda, ilk olarak ABD ve İngiltere’de bu ürünlerin STK’lara bağışlanması kararlaştırıldı. ABD ve İngiltere dışında Amazon’un hizmet verdiği ülkelerde bulunan depolarda kalan ürünlerin ise parçalanmasına devam edilecek. Amazon, geçtiğimiz aylarda CBS News’te yer alan bir habere göre geçtiğimiz 9 aylık sürede deposunda kalan 293 bin adet ürünü parçaladı. Firmanın bu işlemi gerçekleştirmesinin arkasında ise depolama maliyetinden kurtulma isteği ve yeni ürünlere yer açma amacı bulunuyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >