Android kullanıcılarının yasa dışı izlendiği gerekçesiyle Google'a yeni bir dava açıldı

Google
Google

Arizona Başsavcısı Mark Brnovich, Google kullanıcılarının izni olmadan konumlarının takip edildiğini iddia ediyor.

Google'a açılan davada, kullanıcılar konum bilgisini kapatsa da izlemenin devam ettiği belirtiliyor.

Google ise iddialara sözcüsü aracılığıyla servislerin yanlış anlaşıldığı yönünde bir savunma yapıyor.

Google, 'konum takibi' nedeniyle eleştirilerin merkezinde yer almaya devam ediyor. The Washington Post'un yeni bir raporuna göre Arizona BaşsavcısıMarkBrnovich, Android kullanıcılarının konum izleme özellikleri devre dışı bırakıldığında bile takip edildiğini gerekçe göstererek yeni bir dava açtı.

Yani aslına bakarsanız Google, uygulamaya özel konum izlemeyi devre dışı bırakma özelliğini eklemesine rağmen ArizonaBaşsavcısı'nın iddialarına göre insanları konum üzerinden takip etmeye devam ediyor. Aslına bakılırsa havadurumu, aramamotoru ya da Chrome tarayıcısını kullanan webaramaları gibi belirli özellikler için izlemenin arka planda devam ettiği belirtiliyor.

Bir noktada, çok parası olan insanlar ya da şirketler yapmak istedikleri her şeyi yapabileceklerini düşünüyorlar.

Google, ürünlerine her zaman gizlilik özelliklerini eklendiğini ve konunun yanlış anlaşıldığını savunuyor.
Google, ürünlerine her zaman gizlilik özelliklerini eklendiğini ve konunun yanlış anlaşıldığını savunuyor.

Google, geçmişte Android kullanıcılarının konum takibi konusunda benzer tartışmalarında eleştirilerin hedefi olmuştu. Şirket, konum verilerini otomatik olarak silmeyi kolaylaştırmak için bir özellik de sunmuştu. Ancak Brnovich, bir mahkemeden Google'dan Arizona sakinlerine sunulan reklamlar yoluyla bu verilerden para kazanarak elde edebileceği kârlarıgeri ödemesini istiyor. Arizona'nın yolsuzlukla mücadele yasalarının Google'ı kişi başına 10 bin dolar ceza ödemek bırakabileceği yönünde çeşitli bilgiler de var. Brnovich ise çok parası olan insanların istedikleri her şeyi yapabileceklerini düşünüyorlar açıklaması da epey çarpıcı.

gzt

Google sözcüsü: Hizmetler yanlış tanımlanıyor

Bir Google sözcüsü ise The Verge'e yaptığı açıklamada tam olarak şunları söylüyor:

    Başsavcı ve bu davayı açan avukat, hizmetlerimizi yanlış tanımlamış görünüyor. Ürünlerimize her zaman gizlilik özelliklerini ekledik ve konum verileri için sağlam kontroller sağladık.

Google ve YouTube gibi diğer teknoloji şirketleri de Avrupa Birliği'nde son 10 yılda Google'a karşı milyarlarca para cezasıyla sonuçlanan antitröst ve gizlilik uygulamalarının ardından şu anda bir dizi düzenleyiciyle karşı karşıya.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >