Antik kent deyince Türkiye'de akla gelen 10 yer

Doğusunda batısına tarih kokan ülkemizde gidilecekler listenize acilen eklemeniz gereken 10 antik kent.

Türkiye'de taşınmaz kültür varlığı olarak bilinen 77 adet antik kent vardır. Antik Yunan kenti olanların çoğunda tiyatro olması ortak özellikleri arasında yer alır.

Böylesine çeşitli bir kültür ortamında hemen ziyaret etmenizi tavsiye ettiğimiz Hititlerden Friglere, Lidyalılardan Urartulara, küçük topluluklardan büyük imparatorluklara, tarih sahnesinde yer alan Türkiye'nin en etkileyici 10 antik kenti...
Pergamon - İzmir

                                    İzmir'in Bergama ilçesine adını veren Pergamon kentinin tarihi M.Ö. üç bin yıllarına kadar uzanıyor. Kentin koruyucusu sayılan Athena adına yapılmış olan tapınak ve pek çok mimari yapı, İzmir'e yolu düşenlerin mutlaka görmesi gereken tarihi güzellikler arasında yer alıyor.
Pergamon - İzmir İzmir'in Bergama ilçesine adını veren Pergamon kentinin tarihi M.Ö. üç bin yıllarına kadar uzanıyor. Kentin koruyucusu sayılan Athena adına yapılmış olan tapınak ve pek çok mimari yapı, İzmir'e yolu düşenlerin mutlaka görmesi gereken tarihi güzellikler arasında yer alıyor.
 Alacahöyük ve Hattuşaş - Çorum 

                                    Çorum tarihte derin izler bırakmış iki antik kente ev sahipliği yapıyor. Tunç Çağı ve Hititler'in etkileri görülen Alacahöyük ile Boğazkale ilçesinde bulunan Hititler'in başkenti Hattuşaş. Anadolu'da kurulan ilk imparatorluğun başkenti olma özelliğini de taşıyan Hattuşaş, sanat ve mimari alanında oldukça gelişmiş bir yapıya sahiptir.
Alacahöyük ve Hattuşaş - Çorum Çorum tarihte derin izler bırakmış iki antik kente ev sahipliği yapıyor. Tunç Çağı ve Hititler'in etkileri görülen Alacahöyük ile Boğazkale ilçesinde bulunan Hititler'in başkenti Hattuşaş. Anadolu'da kurulan ilk imparatorluğun başkenti olma özelliğini de taşıyan Hattuşaş, sanat ve mimari alanında oldukça gelişmiş bir yapıya sahiptir.
Efes Harabeleri - İzmir 

                                    İzmir'in Selçuk ilçesinde bulunan Efes Antik Kenti'nin kuruluşu M.Ö. 6000 yıllarına rastlıyor. Pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan bu büyüleyici antik kent, İyonya'nın 12 şehrinden biridir.
Efes Harabeleri - İzmir İzmir'in Selçuk ilçesinde bulunan Efes Antik Kenti'nin kuruluşu M.Ö. 6000 yıllarına rastlıyor. Pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan bu büyüleyici antik kent, İyonya'nın 12 şehrinden biridir.
Çatalhöyük - Konya 

                                    Konya'nın Çumra ilçesinde, dokuz bin yıl önce kurulmuş olan Çatalhöyük, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alıyor. Dünyadaki ilk yerleşimlerden biri olan Çatalhöyük'ün sakinlerinin tarımla uğraşan topluluklar olduğu biliniyor. 
İki bin yıl kesintisiz olarak yaşama ev sahipliği yapan yerleşim yeri, tarihe ve zamanının hayat tarzına ışık tutuyor.
Çatalhöyük - Konya Konya'nın Çumra ilçesinde, dokuz bin yıl önce kurulmuş olan Çatalhöyük, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alıyor. Dünyadaki ilk yerleşimlerden biri olan Çatalhöyük'ün sakinlerinin tarımla uğraşan topluluklar olduğu biliniyor. İki bin yıl kesintisiz olarak yaşama ev sahipliği yapan yerleşim yeri, tarihe ve zamanının hayat tarzına ışık tutuyor.
Truva - Çanakkale 

                                    Kaz Dağı, antik adı ile İda Dağı'nın eteklerinde kurulmuş olan kentte, 1870'lerden itibaren eserler gün ışığına çıkarılmaya başlanmış. Tevfikiye Köyü civarında keşfedilen antik kentin bir çok kalıntısı ülkemiz dışında, Almanya ve Rusya'da bulunuyor. 
1998 yılından beri UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan antik kent, 1996 yılından beri de Milli Park statüsündedir.
Truva - Çanakkale Kaz Dağı, antik adı ile İda Dağı'nın eteklerinde kurulmuş olan kentte, 1870'lerden itibaren eserler gün ışığına çıkarılmaya başlanmış. Tevfikiye Köyü civarında keşfedilen antik kentin bir çok kalıntısı ülkemiz dışında, Almanya ve Rusya'da bulunuyor. 1998 yılından beri UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan antik kent, 1996 yılından beri de Milli Park statüsündedir.
Priene - Aydın 

                                    Priene, Aydın ili Güllübahçe beldesi yakınındadır. Kuruluşunun M.Ö. 2. bin yılına kadar uzandığı tahmin edilmektedir. 
Priene eski şehir planlamacılığının en güzel örneğidir. Şehir, Miletli mimar Hippodamus tarafından geliştirilen “grid sistemi” ile inşa edilmiştir.
Priene - Aydın Priene, Aydın ili Güllübahçe beldesi yakınındadır. Kuruluşunun M.Ö. 2. bin yılına kadar uzandığı tahmin edilmektedir. Priene eski şehir planlamacılığının en güzel örneğidir. Şehir, Miletli mimar Hippodamus tarafından geliştirilen “grid sistemi” ile inşa edilmiştir.
 Milet - Aydın 

                                    Milet, Aydın ilinin Söke ilçesi sınırları içerisindedir. Milet kuruluşunda bir liman kenti olmakla beraber, Büyük Menderes nehrinin getirdiği alüvyonlarla liman doldurulduğu için bugün denizden içeride bulunmaktadır. 
Kentte bulunan yapılar arasında 15.000 kişilik kapasitesi olan ve son yıllarda onarılmaya başlanan Roma çağı yapısı Tiyatro, M.S. 1. yüzyılda inşa edilmiş Roma Hamamları yer alır.
Milet - Aydın Milet, Aydın ilinin Söke ilçesi sınırları içerisindedir. Milet kuruluşunda bir liman kenti olmakla beraber, Büyük Menderes nehrinin getirdiği alüvyonlarla liman doldurulduğu için bugün denizden içeride bulunmaktadır. Kentte bulunan yapılar arasında 15.000 kişilik kapasitesi olan ve son yıllarda onarılmaya başlanan Roma çağı yapısı Tiyatro, M.S. 1. yüzyılda inşa edilmiş Roma Hamamları yer alır.
Myra - Antalya 

                                    Antalya'nın Kale ilçesinde bulunan Kaş - Finike arasındaki çarpıcı kaya mezarlarıyla ünlü Myra Noel Baba'nın yani Aziz Nicholaos'un doğduğu yerdir. 
Myra'nın görkemli tiyatrosu oldukça sağlam olarak günümüze kadar gelebilmiştir.
Myra - Antalya Antalya'nın Kale ilçesinde bulunan Kaş - Finike arasındaki çarpıcı kaya mezarlarıyla ünlü Myra Noel Baba'nın yani Aziz Nicholaos'un doğduğu yerdir. Myra'nın görkemli tiyatrosu oldukça sağlam olarak günümüze kadar gelebilmiştir.
Afrodisias - Aydın 

                                    Afrodisias adında birçok antik kent vardır fakat en ünlüsü Aydın Karacasu'da bulunanıdır. 
Türkiye'nin en ünlü fotoğrafçısı Ara Güler'in ilginç bir biçimde bölgede kaybolması ile bulunmuştur.
Afrodisias - Aydın Afrodisias adında birçok antik kent vardır fakat en ünlüsü Aydın Karacasu'da bulunanıdır. Türkiye'nin en ünlü fotoğrafçısı Ara Güler'in ilginç bir biçimde bölgede kaybolması ile bulunmuştur.
Ksantos 

                                    Fethiye - Kaş yolunun 70. kilometresinde yer almaktadır. 
Pek çok tarihi olaylara ve savaşlara sahne olan kentten günümüze ulaşan kalıntılar arasında kaya mezarları, lahit mezarları ve Likya kültürüne özgü dikme mezar anıtları vardır.
Ksantos Fethiye - Kaş yolunun 70. kilometresinde yer almaktadır. Pek çok tarihi olaylara ve savaşlara sahne olan kentten günümüze ulaşan kalıntılar arasında kaya mezarları, lahit mezarları ve Likya kültürüne özgü dikme mezar anıtları vardır.
Bonus:  Aızanoı - Kütahya
Kütahya İli, Çavdarhisar İlçesi sınırları içersisinde yer alan Aizanoi Antik Kenti, Zeus Tapınağı, Stadyum- Tiyatro Kompleksi ve Macellumu ile Roma Döneminin en önemli kentlerindendir.

Şehrin kuzeyinde 13.500 kişi kapasiteli stadyum ve 20.000 kişi kapasiteli tiyatronun bir kompleks şeklinde yapılması antik dönemde Aizanoi'den başka hiçbir yerde görülmemektedir. 

M.S. 2. yüzyılın 2. yarısına tarihlenen Aizanoi Macellum'u, dünyanın ilk borsalarından biridir. Macellum'un duvarlarında İmparator Diocletian'ın M.S. 301 yılında enflasyonla mücadele için tespit ettiği imparatorluk pazarlarında satılan malların fiyatlarının yer aldığı ve günümüze kadar oldukça iyi durumda korunmuş olan yazıtlar bulunmaktadır.
Bonus: Aızanoı - Kütahya Kütahya İli, Çavdarhisar İlçesi sınırları içersisinde yer alan Aizanoi Antik Kenti, Zeus Tapınağı, Stadyum- Tiyatro Kompleksi ve Macellumu ile Roma Döneminin en önemli kentlerindendir. Şehrin kuzeyinde 13.500 kişi kapasiteli stadyum ve 20.000 kişi kapasiteli tiyatronun bir kompleks şeklinde yapılması antik dönemde Aizanoi'den başka hiçbir yerde görülmemektedir. M.S. 2. yüzyılın 2. yarısına tarihlenen Aizanoi Macellum'u, dünyanın ilk borsalarından biridir. Macellum'un duvarlarında İmparator Diocletian'ın M.S. 301 yılında enflasyonla mücadele için tespit ettiği imparatorluk pazarlarında satılan malların fiyatlarının yer aldığı ve günümüze kadar oldukça iyi durumda korunmuş olan yazıtlar bulunmaktadır.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >