Apple CEO'su Tim Cook 5G teknolojisinin hâlâ ilk günlerinde olduğunu düşünüyor

Tim Cook
Tim Cook

Apple CEO'su Tim Cook, 5G destekli telefonların satılmasına rağmen bu teknoloji için hâlâ erken olduğunu söylüyor.

Samsung, Huawei ve LG gibi büyük akıllı telefon üreticileri bu teknolojiyi destekleyen modellerini duyuruyor. Ama Cook, 5G iPhone ilgili soruları reddediyor.

Ama yine de bu yıl Eylül'de tanıtılacak iPhone'un 5G desteklemesi bekleniyor.

Samsung, Huawei ve Motorola gibi büyük şirketler bir süredir 5G destekli akıllı telefonlarını satıyor. Ancak Apple CEO'su Tim Cook, bu yeni teknolojinin hâlâ ilk günlerinde olduğunu düşünüyor. Dolayısıyla 5G iPhone ile ilgili soruları erteliyor.

Tim Cook, önümüzdeki yıllar için 5G destekli iPhone'larla alakalı olarak 'küresel olarak dağıtımın ilk aşamalarındayız' açıklamasını yaptı.

Bloomberg ve TF International Securities analisti Ming-Chi Kuo'nun analizlerine göre 5G iPhone bu yıl Eylül'de çıkacak gibi görünüyor. Ama yine de Cook'un açıklamaları konuya ilişkin herhangi bir doğrulama içermiyor.

5G nedir?

5G teknolojisi, mümkün olan en kısa tanımıyla 'beşinci nesil hücresel ağ' anlamına geliyor. Mobil teknolojilerin bir sonraki adımı olarak görülen bu sistem, gelecek nesil telefon ve tabletlerde temelde en 'daha hızlı internet' vadediyor. Bu yüksek hızlı internet aslında 3G ve şu an kullandığımız 4G bağlantılarına oranla ciddi bir hız farkı oluşmasını sağlıyor.

Özetlemek gerekirse, ilk nesil mobil ağlar (geriye dönük 1G olarak anılacaktır) 1982 yılında ortaya çıktı. Daha sonrasında 2G ile birlikte GPRS ve Edge teknolojileri formlarına hücresel veri sistemi eklendi. Yaklaşık 10 yıl sonra 3G sistemi ortaya çıktı ve 2G'ye oranla daha hızlı mobil internet hizmeti almayı sağladı. Yeterli mi, elbette değil! Aradan geçen 10 yıl sonrasında ise mevcut 4G yani LTE bağlantımız hayata geçti. 4G dediğimiz şey gerçekte bunun ne anlama geldiğine dair bir çekişme olsa da dördüncü ağ oluşturma anlamına geliyor.

5G'nin ülkemizdeki durumu ne?

5G teknolojisi ülkemiz tarafından da yakından takip ediliyor. Dolayısıyla Türkiye'de hizmet veren operatörlerin dünyayla aynı anda 5G'ye geçmesi söz konusu. Hatta bu konuya ilişkin zaman zaman bakanlardan çeşitli açıklamalar da yapılıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >