Apple Geliştiriciler Konferansı bugün başlıyor: WWDC 2020'den neler bekleniyor?

What to expect wwdc 2020
What to expect wwdc 2020

Apple, WWDC yani Dünya Geliştiriciler Konferansı'nı bu akşam Türkiye saatiyle 20:00 itibariyle başlatıyor.

Açılış konuşmasının ardından duyuruların yapılacağı etkinlik, internet üzerinden sunumlarla birlikte 26 Haziran'a kadar devam edecek.

Bu yazılım konferansında macOS, iOS, tvOS ve iPadOS tarafında önemli gelişmelerin yaşanması bekleniyor.

Apple'ın her yıl Haziran'ın ilk haftasında düzenlediği Dünya Geliştiriciler Konferansı, bu sene hemen her etkinlik gibi internet üzerinden düzenleniyor. Normalde dünyanın dört bir yanında geliştiricilerin ve katılımcıların yer aldığı organizasyon, koronavirüs nedeniyle kısıtlı olarak gerçekleştiriliyor. Bugün Türkiye saatiyle20:00'de başlayacak olan çevrimiçi etkinlik, geliştiricilere özel çeşitli sunumlarla 26 Haziran'a kadar devam ediyor.

WWDC 2020, geçtiğimiz dönemlerde de olduğu gibi yazılım tarafında önemli gelişmelerin duyurulacağı bir etkinlik. Dolayısıyla yine bu sene de macOS, iOS, tvOS ve watchOS gibi işletim sistemlerine yönelik yeniliklerin tanıtılması bekleniyor.

    İçerikte neler var?
    macOS 10.16
    iOS 14
    tvOS 14
    watchOS 7
    iPadOS 14

macOS 10.16

macOS 10.16 ile birlikte işletim sistemi tarafında önemli gelişmelerin yaşanması bekleniyor.
macOS 10.16 ile birlikte işletim sistemi tarafında önemli gelişmelerin yaşanması bekleniyor.

İlk olarak macOS tarafıyla başlayalım. Normal şartlarda macOS'lara yönelik birçok farkı sızıntı ortaya çıkıyor. Ancak bu sene macOS tarafında gündemin biraz daha sakin olduğunu belirtmek gerekiyor. macOS 10.16 güncellemesiyle tam olarak hangi yeniliklerin sunulacağı belli değil. Ancak ARM işlemci konusu en büyük beklentinin oluştuğu alan diyebiliriz. Son 14-15 yıldır Intel işlemcilerin kullanıldığı Mac'ler, WWDC 2020'de eğer donanıma yönelik yeni bilgiler gelirse ARM işlemcilerle güncellenmiş şekilde karşımıza çıkabilir. Peki ama bu yeni işlemciler ne sağlayacak? Aslında temelde daha yüksek performans ve daha düşük güç tüketimi. Yani aslında tam anlamıyla verimlilik olarak özetlenebilir.

iOS 14'ün çok daha fazla kişiselleştirme seçeneği sunması bekleniyor.
iOS 14'ün çok daha fazla kişiselleştirme seçeneği sunması bekleniyor.

iOS 14

iPhone kullanıcılarının en çok merak ettiği hususların başında ise iOS 14 geliyor. Yeni sürümde hangi özelliklerin sunulacağı ve eskiye oranla hangi farkların yer alacağı konusu WWDC ile somut bir hal alacak gibi görünüyor. Her büyük iOS güncellemesinde olduğu gibi bu versiyonda da artık kişiselleştirme konusunda önemli adımlar atılacağı tahmin ediliyor. İnsanların iOS'tan beklentilerinin büyük bir kısmı artık bu doğrultuda 'özelleştirmeden' geçiyor. Dolayısıyla Apple da bunu dikkate alıyor.

Hangi cihazlar iOS 14 destekleyecek?
iPhone 11 / iPhone 11 Pro / iPhone 11 Pro Max

iPhone Xs, iPhone Xs Max

iPhone X
iPhone 8 / iPhone 8 Plus
iPhone 7 / iPhone 7 Plus
iPhone 6s / iPhone 6s Plus
iPhone SE
iPod touch (9.nesil)

tvOS 14

tvOS 14 tarafında en önemli gelişme egzersiz uygulaması.
tvOS 14 tarafında en önemli gelişme egzersiz uygulaması.

tvOS 14 ile birlikte sunulması beklenen en büyük yeniliğin Apple TV tarafındaki fitness desteği. Böylece Apple TV ile birlikte evde egzersiz konusunun artık daha fazla gündeme gelmesi söz konusu. Ayrıca buna ek olarak çocukların kullanımını sınırlandıran bir özellik konuşuluyor. Çocuk modu olarak isimlendirilmesi beklenen yeniliğin çocukların TV alışkanlıklarının ölçülmesine katkı sağlayacağı aşikar.

Apple Watch tarafındaki yazılım güncellemesiyle yeni kadranlar ve ek özelliklerin sunulması bekleniyor.
Apple Watch tarafındaki yazılım güncellemesiyle yeni kadranlar ve ek özelliklerin sunulması bekleniyor.

watchOS 7

Akıllı saat tarafında neler var? WatchOS 7 ile kadranlar güncellendiği gibi kişiselleştirme seçenekleri de artıyor. Ayrıca buna ek olarak çocuk modu ve uyku takibi gibi özelliklerden bahsediliyor. Tüm bunlara ek olarak yenilenen sağlık uygulamasıyla birlikte yeni bir dizi özelliğin de sunulması bekleniyor.

iPadOS 14

Geçen yıl iPad'e özel işletim sistemi olan iPadOS'u duyuran Apple, bu sene de güncellenmiş versiyonla daha fazla yenilik sunacak gibi görünüyor.

Tüm bunlara ek olarak donanım tarafıyla ilgili çeşitli bilgiler var. MacBook tarafında ARM işlemcilere geçilmesi, yeni iMac'lerle birlikte daha ince çerçeveli ürünlere geçiş yapılması, 64 GB / 128 GB destekli 4K destekli yeni Apple TV'lerin duyurulması be buna ek olarak konum izleme teknolojisini temel alan AirTags isimli yeni bir ürünün duyurulması söz konusu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >