Apple, iOS 13.5 ile koronavirüs bildirim sistemini hayata geçiriyor

Apple
Apple

Apple, uzun süredir konuşulan 'koronavirüs takip' sistemini mobil işletim sistemine dahil ediyor.

Böylece iOS 13.5 güncellemesiyle koronavirüs enfekte kişilerin yanına yakınlaşıldığında telefonlara bildirim gönderiliyor.

Şu anda beta aşamasında testleri devam eden özelliğin yakında tüm kullanıcılara açılması bekleniyor.

Gizlilik endişeleri nedeniyle eleştirilen bu özellik, istendiği takdirde Ayarlar üzerinden kısa sürede pasif hale getirilebiliyor.

Apple ve Google, koronavirüs salgınını kontrol altına almak için birlikte özelbiruygulama geliştiriyorlar. Bu sistemde herhangi bir kişi enfekte olduğunda halksağlığı çalışanları bu yöntemle temas ettiği herkesi izleyerek karantinaya alarak yayılmayı kontrol altına almaya çalışıyor. Buna aslında kısaca kişi izleme de deniyor. Esasen Apple ve Google otomatik bir kişi izleme sistemi oluşturmuş durumda. Geleneksel konumizlemeden farklı olarak bu sistem biraz daha farklı yapıda.

En fazla merak edilen detayların başında ise nasıl çalıştığı geliyor. Enfekte olan kişilerde sosyal mesafeyi koruma konusunda fayda sağlaması beklenen bu sistem, iOS 13.5 ile hayata geçirilecek gibi görünüyor. Zira kısa süre önce geliştiricilere sunulan bu güncelleme, koronavirüslü kişilereyakınlaşılması durumunda uyarı veriyor.

  • Nasıl çalışıyor? Temel olarak, bu sistem telefonunuzun yakındaki diğer telefonların kaydının tutulmasını sağlıyor. Çalıştığı sürece bir tarama gerçekleştiriyor ve veri tabanından daima bilgi çekiyor. Eğer bir eşleşme varsa, telefonunuzda maruz kaldığınızı belirten bir uyarı alıyorsunuz.

Bu sistem aslında beraberinde güvenlik endişelerini de getiriyor. Daha doğrusu, Apple ve Google'ın bu ortak projesi, güvenlik / gizlilik endişeleri nedeniyle epey eleştiriliyor. ABD SenatörüJoshHawley, gizlilik konusunda her iki şirkete de baskı yapmaya devam ediyor.

Bu sistem, koronavirüs enfekte olan kişilerle aranıza mesafe koymanız için sizi uyarıyor.
Bu sistem, koronavirüs enfekte olan kişilerle aranıza mesafe koymanız için sizi uyarıyor.

Az önce de bahsettiğimiz gibi iOS 13.5 ile birlikte KOVID-19 temas bildirim özelliği doğrudan işletim sistemine dahil ediliyor. Sağlık uygulamasına entegre bir şekilde sunulan bu sistem, daha önce enfekte olan birinin yanına yaklaştığınızda bildirim gönderiyor.

Kullanmak istemeyenler Ayarlar üzerinden kapatabiliyor.

Ancak korkmaya gerek yok çünkü bu özellik kolay bir şekilde kapatılabiliyor. Bunun için Ayarlar / Gizlilik sekmesi üzerinden Sağlık / COVID-19 temas bildirimleri bölümünden onayı kaldırdığınızda pasif hale getirebiliyorsunuz.

iOS 13.5 ile gelen Face ID maske güncellemesi

Böylece maske olduğunda tarama yapılmadan doğrudan parola ekranına geçiliyor.
Böylece maske olduğunda tarama yapılmadan doğrudan parola ekranına geçiliyor.

Üstelik iOS 13.5 ile birlikte koronavirüs konusunda gelen tek güncelleme bu değil. Salgın nedeniyle milyonlarca kişi maske takıyor ve maske takıldığında da Apple'ın kilit açma teknolojisi Face ID devre dışı kalıyor. Bu durumda maskeliyken bir süre kilit açılması beklendiğinde sistem yüz hatlarınızı algılayamadığı için doğrudan parola kısmına yönlendiriyor. Fakat buradaki tarama süreci artık çok daha kısa. Yani aslında sensörler yüzünüzde bir maske algıladığında otomatik olarakparolagirmenizgerekenekranıkarşınızagetiriyor. Günde yüzlerce kez telefonda kilit açma işlemi gerçekleştirildiği düşünüldüğünde aslında buradaki sürenin genel olarak zaman kazandırdığını ve işleri hızlandırdığını söyleyebilmek mümkün.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >