Apple ve Google'ın ortak izleme projesi gizlilik endişeleriyle gündeme gelmeye devam ediyor

Apple-Google
Apple-Google

Apple ve Google'ın birkaç hafta önce duyurduğu koronavirüs izleme projesi, birçok farklı kişinin 'güvenlik' konusuyla sistemi sorgulamasına neden oluyor.

Şirketler, salgını kontrol altına almak için bu teknolojinin kullanılması gerektiğini savunuyor. Ancak güvenlik ve gizlilik hususlarındaki endişeler devam ediyor.

Son olarak ABD Senatörü Josh Hawley, Apple ve Google CEO'larına gizlilik konusunda baskı yapmaya devam ediyor.

Ortak geliştirilen bu proje KOVID-19 bulaşmış birine maruz kalmış olmanız durumunda akıllı telefon üzerinden uyarı vermeyi temel alıyor.

İki şirketin CEO'su da projede kullanıcı kimliklerinin gizli kalacağını özellikle belirtiyor. Ancak bu endişe duyan kişileri pek de etkilemiyor.
İki şirketin CEO'su da projede kullanıcı kimliklerinin gizli kalacağını özellikle belirtiyor. Ancak bu endişe duyan kişileri pek de etkilemiyor.

Yaklaşık iki hafta önce 'koronavirüs izleme' konusuyla birleşen Apple ve Google; salgını kontrol altına almak için bu teknolojinin kullanılması gerektiğinden bahsediyor. Uygulamanın nasıl çalıştığı, ne işe yaradığı ve güvenli olup olmadığı da çok fazla merak ediliyor.

Proje neleri kapsıyor?

Herhangi bir kişiye koronavirüs teşhisi konulduğunda halk sağlığı çalışanları bu yöntemle birlikte temas ettiği herkesi izleyerek karantinaya alarak yayılmayı kontrol altına almak istiyor. Buna 'kişi izleme' de deniyor. Esasen Apple ve Google otomatik bir kişi izleme sistemi oluşturuyor. Geleneksel konum izlemeden farklı olarak bu sistem biraz daha karmaşık diyebiliriz.

    Nasıl çalışıyor?

    Bu yapı aslında telefonunuzun yakındaki diğer telefonların kaydının tutulmasını sağlıyor. Çalıştığı sürece bir tarama gerçekleştiriyor ve veri tabanından daima bilgi çekiliyor. Eğer bir eşleşme varsa, telefonunuzda maruz kaldığınızı belirten bir uyarı alıyorsunuz. Enfekte olan kişilerde sosyal mesafeyi koruma konusunda fayda sağlayacak gibi görünüyor. Yani beklentiler bu yönde.

Projenin tüketici tarafındaki gizliliği endişe verici.

Az önce de bahsettiğimiz gibi birçok kişi bu izleme konusunda kaygılanıyor. Son olarak ABD Senatörü Josh Hawley, yaptığı bir açıklamayla birlikte Apple ve Google'ın koronavirüsü izlemek için yeni akıllı telefon sisteminin 'endişe verici' olabileceği konusunda uyardı. Hawley, Apple CEO'suTim Cook ve Google CEO'su Sundar Pichai'ye izleme teknolojileri hakkındaki gizlilik sorunları konusunda da baskı yapıyor.

Koronavirüs izleme teknolojisi, enfekte olmuş olan hastaları baz alarak, diğer telefonlara Bluetooth üzerinden bildirim gönderiyor.
Koronavirüs izleme teknolojisi, enfekte olmuş olan hastaları baz alarak, diğer telefonlara Bluetooth üzerinden bildirim gönderiyor.

Bu sistem, KOVID-19 testi sonucu pozitif çıkmış kişilere maruz kalanları uyarmayı hedefliyor. Bunun için de akıllı telefonları kullanıyor. Projenin ilk aşaması, halk sağlığı yetkilileri tarafından geliştirilen uygulamalara rağmen halkın bu teknolojiyi kullanmasını sağlamayı, ikinci aşamada ise Apple ve Google'ın sistemi doğrudan işletim sistemlerine entegre etmelerini temel alıyor.

Apple ve Google, bu konum izleme teknolojisiyle birlikte salgını kontrol altında tutmaya odaklanıyor.
Apple ve Google, bu konum izleme teknolojisiyle birlikte salgını kontrol altında tutmaya odaklanıyor.

Hawley, projenin bir parçası olarak toplanan anonimleştirilmiş verilerin GPS konumları gibi diğer veri türleriyle çapraz referans verilebileceği ve potansiyel olarak bireysel kimliklerin ortaya çıkarılmasında kullanılabileceğini savunuyor. Senatör ayrıca, pandemiazaldığında bu teknolojinin rafa kaldırılıp kaldırılmayacağını da fazlasıyla merak ediyor.

Tüm bu süreç aslında teknoloji şirketlerinin de büyük bir sınavdan geçmesiyle sonuçlanıyor. Gizlilik endişelerinerağmen milyonlarca kişinin bu sistemi kullanacağı ise aşikar. Önümüzdeki günlerde hangi gelişmelerin yaşanacağı ise merak konusu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >