Apple iPhone'lardan sonra Mac'lere de Face ID teknolojisini getirebilir

Face ID
Face ID

Apple, yeni nesil macOS Big Sur ile birlikte Face ID teknolojisini Mac'lere de getirebilir.

Böylece klasik şifre ya da Touch ID yerine Face ID ile de çok daha güvenli bir yapı sunulmuş olacak.

Apple, yeni nesil iPhone'larda 2017'den bu yana Face ID teknolojisini kullanıyor. Daha önce Touch ID sistemiyle biyometrik tarayıcı kullanmaya başlayan şirket, güvenliği artırmak için iPhone'lara bu sistemi getirdi. Yapılan araştırmalar, Face ID'nin, Touch ID'ye kıyasla çok büyük bir güvenlik farkı ortaya çıkardığını gösteriyor.

Son aylarda Face ID teknolojisinin gelişimi için daha fazla çaba harcayan şirket, yeni aldığı patentle güvenliği bir üst seviyeye taşımaya odaklanıyor.

    Haberin özeti: Apple, yeni nesil Face ID teknolojisi üzerinde çalışıyor. Patentlerde ayrıntılarına erişilen bu sistem yüzdeki damar desenlerini inceleyerek üç boyutlu bir harita çıkarıyor. Böylece Touch ID ya da mevcut Face ID'ye oranla çok daha güvenli bir sistem sunuluyor. Yani artık ikiz kardeşler de birbirlerinin telefonlarını Face ID'yi kandırarak açamıyor. Şu anda bu yeni teknolojinin ne zaman hayata geçirileceği belli değil.

Geliştirilen Face ID teknolojisinin en büyük avantajı ikizlerde kilit mekanizmasının aşılamıyor oluşu. ABD Patent ve Marka Ofisi tarafından patentlenen ve yeni yayınlanan belgeler, kızılötesisensör yardımıyla bir tarama gerçekleştirildiği belirtiliyor.

macOS Big Sur'un yeni beta kodlarında Face ID teknolojisi görülebiliyor.
macOS Big Sur'un yeni beta kodlarında Face ID teknolojisi görülebiliyor.

Bununla birlikte Apple, biyometriktarayıcıları yalnızca akıllı telefonlarında kullanmıyor. Ek olarak, Touch ID bir süredir MacBook'larda da mevcut. Şirket bu alanda da önemli bir yenilik gerçekleştirerek dizüstü bilgisayarlara Face ID teknolojisini entegre etmeye odaklanıyor.

Ortaya çıkan bilgiler, macOS Big Sur'un en son beta sürümünde Face ID teknolojisinin yer aldığı yönünde. Böylece yakında Mac'ler de yüz taramasıyla kilit açmaya başlayabilir. Peki ama bu ayrıntı nasıl ortaya çıkarıldı? Apple'ın TrueDepth kamerasisteminin kodları arasında Face ID desteği geçiyor. Yani aslına bakılırsa bu detaylar kodlardan çıkarılıyor da denilebilir.

Yüz tanıma teknolojisiyle çok daha güvenli ve hızlı şekilde kilit açılabilir. Elbette yüzün haritalanması farklı görevlerin gerçekleştirilebileceği anlamına da geliyor. Zira özellikle yapay zekâ ve görüntülü görüşmelerdeki destek konusunda önemli adımlar atılabilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >