Areda Survey araştırdı: Sınır kapılarının mültecilere açılması hakkında Türkiye ne düşünüyor?

Yunanistan sınır kapısındaki mülteciler
Yunanistan sınır kapısındaki mülteciler

İdlib'de hain saldırı sonucunda 34 askerimiz şehit oldu bunun ardından mültecilere sınır kapılarının açıldığı duyuruldu. On binlerce mülteci sınır kapılarına akın etti. Yunanistan üzerinden Avrupa'ya geçmek isteyen mülteciler hem denizden hem karadan Yunan polisi tarafından sert müdahalelere maruz kaldı. Araştırma şirketi Areda Survey, tüm bu yaşananlar hakkında Türkiye'nin nabzını tuttu.

Türkiye sınır kapılarını mültecilere açtı ve on binlerce mülteci Avrupa'ya ulaşmak için sınır kapılarına akın etti. Areda Survey vatandaşların sınır kapılarının açılması hakkındaki fikrini araştırdı.

'Sınır kapılarının mültecilere açılması kararını doğru buluyor musunuz?' sorusunu yönelttiğinde yüzde 68,1 oranından doğru karar cevabını alırken yüzde 19,7 oranında doğru bir karar ama AB ülkeleri ve BM ile işbirliği içerisinde alınmalıydı cevabını aldı. Yüzde 12,1 oranında yanlış ve ülkemizin çıkarlarına zarar verebilecek bir karar cevabı verildi.

Araştırmaya göre Avrupa kapılarının Suriyelilere açılmasıyla yüzde 37,7, AB'nin Türkiye’ye yaptırımı olacağını düşünürken yüzde 62,4'ü ise herhangi bir yaptırımı olmayacağını düşünüyor.

  • Sınır kapılarının mültecilere açılmasının ne gibi sonuçları olabilir?
  • AB ülkelerinin bizi daha iyi anlamalarını sağlar 35,1
  • Türkiye'yi rahatlatır, göçmen yükünü azaltır 34,8
  • AB ülkeleri mültecileri kolay kabul etmeyeceği için yeni insanlık dramlarının oluşmasını sağlar 25,5
  • Suriye'deki kalan halkın da ülke dışına çıkmasını sağlayarak Suriye rejimini rahatlatır 4,6

2.544 kişinin katıldığı gündem araştırması kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI ile28 Şubat –3 Mart 2020 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >